Veckans TA – v19 2022-05-09
Vi har nu lämnat en stökig börsvecka bakom oss som bestod slagiga rörelser. Amerikanska Riksbanken höjde räntan med 0,5 procentenheter något som marknaden handlade upp initialt men med avvaktande volym. Dagen därefter såg USA sin sämsta börsdag hittills i år där Nasdaq föll fem procent med tilltagande volym. Tjurarna lyckades inte hålla emot något som resulterade i ett brett nedställ. I detta avsnitt tittar vi närmare på Hexatronic som visar på relativ styrka. Sedan går vi vidare till det intressanta valutaparet USD/SEK för att slutligen kika på Amazon som har haft det motigt sedan en stund tillbaka.

Hexatronic (HTRO)
YTD: -24,72 %
Time Frame: Daily

Hexatronic, Daily

Hexatronic är ner mer än Stockholmsbörsen i år, men om man tittar tillbaka tre år inser man snabbt hur starkt Hexatronic har presterat kontra börsen. Under de senaste tre åren har aktien avancerat drygt 650 procent och därmed anser jag att en sådan sättning som vi sett sedan högsta noteringen tidigare i år är högst rimligt. Aktiekursen kan inte endast stiga över tid, i stället pendlar dessa tillgångar upp och ner. I grafen kan vi se att det har varit kraftiga rörelser på nedsidan så väl som på nedsidan, en förklaring är såklart den generellt ökade volatiliteten som brett ut sig, utöver det gick Hexatronic ut med en omvänd vinstvarning något som fick aktiekursen att sticka närmare 30 procent på några få dagar.

Något jag personligen gillar med grafen är att marknaden har respekterat primärtrenden när kursen väl har befunnit sig kring de nivåerna. I samband med studsarna på MA 200 så tycker jag mig se en omvänd huvudskuldra och när den omvända vinstvarningen kommunicerades så bröt sig kursen över den horisontella nacklinjen. Dock kan vi se en motståndszon som under 2021 fungerade som en stödnivå. Initialt steg aktiekursen över denna zon men lyckades tyvärr inte hålla sig ovanför allt för länge. Kursen gick ner efter den drastiska uppgången och har nu även brutit sig under nacklinjen med stor volym. I torsdags kan vi se en svag grön ljusstake, dagshögsta var 457 SEK men stäningskursen var tydligt lägre vid 426 SEK. Under fredagen handlades Hexatronic ner närmare 8,5 procent och jag tror att primärtrenden skall testas av igen innan potentiell vidare uppgång. 

Volymhyllan till höger i bild visar dock att aktien har tagit sig närmare ett prisintervall där det råder hög efterfråga på aktien. I denna zon finns det chans att en högre botten sätts som sedan följs upp av en högre topp vilket skulle kunna printas kring den tidigare toppnivån 539 SEK. Om MA 200 å andra sidan inte skulle hålla kan det ett snabbt nedställ ske och då blir det viktigt att bevaka de stödnivåer som finns på nedsidan, exempelvis Fib 0,618.

USA-dollar/Svensk krona (USDSEK)
YTD: 8,5 %
Time Frame: Weekly

USD/SEK, Weekly

Vi tittar på valutaparet USDSEK som har gått starkt under 2022, valet av weekly är bara för att vi då kan fånga mer data tillbaka i tiden. Vi kan se hur USD försvagades kraftigt under coronautbrottet för att sedan bottna under januari 2021. Nedgången motsvarade cirka 22,5 procent och drevs först och främst av USA:s aggressiva penningpolitik. Men under de senaste tolv månaderna har valutan hämtat ikapp och noteras allt närmare tidigare all time high nivåerna. I ett lite större perspektiv kan vi se att botten var rund vilket indikerar på att köparna kom tillbaka lite mer försiktigt. Det utseende som hittills har presenterats ger indikationer på att en eventuell Cup and Handle-formation är under konstruktion. Givet denna tes bör det finns lite mer uppsida på kortsikt för att sedan konsolidera innan vidare uppgång. 

På sistone kan vi se att en stigande trendkanal har formats, valutaparet har pendlat rätt flitigt mellan trendtaket och golvet. I dagsläget kan vi se att valutaparet befinner sig strax under trendtaket, om handelsmönstret skall fortsätta kan man argumentera för att det finns risk för nedgång, då i ett väldigt kort perspektiv (närmaste veckan/veckorna). På uppsidan finns ett motstånd strax ovanför 10 som jag tror kan vara värt att bevaka. Med bevaka menar jag att man tittar på hur valutaparet beter sig när nivån utmanas. 

Jag är positiv till USDSEK, ett starkt momentum ligger bakom den senaste uppgången vilket syns tydligt i momentumindikatorn RSI som bara under något enstaka tillfälle har befunnit sig under 50-nivån i weekly. MACD talar samma språk och håller på att printa en signifikant högre topp om man jämför med topparna de senaste fem åren. Det enda som sticker mig lite i ögonen är den låga volymbalansen som idag befinner sig cirka 27 procent under nivån som printades i och med all time high-nivån som vi såg under 2020.

Amazon (AMZN)
YTD: -31,17 %
Time Frame: Weekly

Amazon, Weekly

Det var över ett halvår sedan som vi tittade på Amazon här på Finanstid. Det har minst sagt hänt mycket sedan dess i denna tillgång och därför tycker jag att vi kan titta på den. Jag tycker man kan lära sig en hel del av just denna graf då den fångar många tekniska praktexemplar. Senast kommenterade jag den långvariga och relativt breda rangen där Amazon konsoliderade i närmare två år. Efter mångt och mycket har Amazon till slut brutit söderut från denna konsolidering och nedgången är väldigt påtaglig sett till volym och rörelse. 

Om vi backar bandet en bit kan vi se att Amazon steg kraftigt under coronautbrottet då efterfrågan på deras produkter och tjänster förväntades få ett uppskjut. Efter att aktiekursen bröt upp ur en konsolidering som även höll i cirka ett och ett halvt år (mellan 2018 – 2020) så avancerade Amazon cirka 100 procent på väldigt kort tid. Sedan gick aktiekursen in i en långvarig konsolidering där priset pendlade mellan 2900 och 3550 USD. Vid två tillfällen skedde två falska utbrott på uppsidan vilket kan tolkas som en dubbeltopp. Detta resulterade i att aktiekursen snabbt sökte sig ner mot rangens golv givet den ökade pessimismen. Kring 2900-nivån studsade aktien något för att sedan slå i MA 200 underifrån och köparna avisades tydligt. Detta resulterade i att rangens golv tog ut så småningomm, sedan Amazon utmanade primärtrenden underifrån så är aktien ner närmare 32 procent.  

På vägen ner har även fib 0,618 tagits ut, köparna brottades där under en veckan men det var en kamp som säljarna vann relativt snabbt. Det råder stor pessimism bland aktieägarekollektivet och jag tror aktiekursen skall ner till den originella utbrottsnivån vid 2045 om inte hela vägen ned till tidigare Coronabotten. Svårt att vara positiv till aktien givet den tekniska biten som talar för en fallande kniv. Momentumindikatorerna talar sitt tydliga språk kring det svaga momentumet och volymbalansen har även den trendat nedåt sedan början av den stora konsolideringen.