Veckans TA v44 2022-10-31

I detta avsnitt av Veckans TA så tittar vi närmare på Evolution och SBB som publicerade sina delårsrapporter förra veckan. Sedan avslutar vi med tyska DAX som befinner sig på intressanta nivåer. 

Evolution (EVO)
YTD: -20,07 %
Time Frame: Daily

Evolution, Daily

Evolution har för första gången lyckats bryta sig ur den fallande triangeln som vi tagit upp och pratat om tidigare i Veckans TA. Den tekniska bilden har enligt mig blivit mycket positivare på sistone allt eftersom att aktiekursen har stigit sedan det falska utbrottet på nedsidan. Evolution publicerade sin delårsrapport förra veckan som bekräftar att den fundamentala biten fortsatt ligger intakt samtidigt som de framåtblickande uttalanden inte verkade bidra till någon ökad oro bland aktieägarekollektivet.

Sedan bottennoteringen som sattes tidigare under september så har aktiekursen avancerat mer än 35 procent. Det finns få saker som påverkar sentimentet såsom pris och det kan vara värt att påminna om det. Med det sagt vill jag påminna om att det finns risk för att botten än så länge inte är satt. Dock har den senaste rörelsen i priset minskat risken för ett djupare nedställ i ett kortare perspektiv. Uppgången har inneburit att två horisontella motståndsnivåer har tagits ut, samtidigt har även den fallande trendlinjen tagits ut och även så primärtrenden. Det var drygt ett år sedan som Evolution noterade sig ovanför primärtrenden, nu är det väldigt viktigt att aktiekursen orkar etablerar sig ovanför MA 200 under kommande veckor för att således bidra till en mer övertygande positiv bild.

Momentumindkatorn RSI, har även lyckats återbesöka det överköpta territoriet i grundinställningar (14). Senaste gången RSI lyckades ta sig ovanför 70-nivån var strax innan årsskiftet 21/22. Detta är såklart något positivt, och bidrar till bilden som talar för att utbrottet är mer betydande. Samtidigt har MACD fullständigt exploderat på ovansidan och håller just nu på att sätta en nya högsta nivå sett till det senaste året. Hittills har inget negativt medelvärdeskors formats och både RSI och MACD har förutsättningar för att fortsätta notera höga värden. 

En sista pusselbit för den tekniska biten är den tilltagande volymen som är positiv. Köparna har dominerat de senaste handelsdagarna, detta bekräftas ytterligare av Balansvolymen (OBV) som befinner sig i en stigande trend sedan en månad tillbaka. På kort sikt finns det risk för en rekyl nedåt, exempelvis ner till utbrottsnivån, något som skulle göra mig än mer positiv till Evolution på lite längre sikt. Förhoppningsvis har vi sett en bottenformation här (omvänd huvudskuldra) som kan innebära att ett längre ben upp skall byggas så småningom.

Samhällsbyggnadsboalget i Norden (SBB)
YTD: -80,89 %
Daily: Daily

SBB, Daily

Det har gått ett tag sedan vi tog upp SBB i Veckans TA, jag tycker personligen att aktiekursen är väldigt svår att analysera givet den slagiga handeln. Men nu när deras delårsrapport är publicerad så kan det vara värt att ta upp hur den tekniska biten ser ut. Vi kan se att aktien har rört sig något i sidled under den senaste månaden och under den föregående veckan så lyckades aktiekursen bryta upp ur rangen som bildats under den senaste tiden. Dock så orkade inte aktiekursen stänga ovanför det tidigare motståndet, och givet fredagens svaga stängning så befinner sig SBB återigen i rangen.

I och med fredagens stängning så ökar risken för att aktiekursen skall återbesöka rangens golv som återfinns vid 10,7-10,8 SEK. För att detta scenario skall utspela sig så krävs en nedgång om 15 procent från dagens nivåer, vilket såklart inte är helt otänkbart. Dock finns det ett horisontellt stödområde strax ovanför 11 SEK, dessutom finns ett kortsiktigt glidande medelvärde (MA 20) vid 12 SEK. Dessa områden kan agerar stöd och om köparna skulle komma tillbaka vid dessa nivåer så skall det ses som något positivt. Ur ett kortsiktigt perspektiv skulle man då kunna argumentera för att en högre botten har printats i relation till den botten som sattes 11 oktober. 

På ovansidan gäller det att hålla koll på 12,85 SEK som är ett horisontellt motståndsområde. Strax ovanför denna prisnivå så finner vi MA 50 som tidigare agerat som ett tydligt motstånd. Det var vid MA 50 som säljarna tog över under den föregående veckan och vi kan se att samma reaktion har skett tidigare när aktiekursen har försökt att ta sig ovanför det glidande medelvärdet. 

Momentumindikatorerna befinner sig inte på extrema nivåer vilket ger lite spelutrymme på ovansidan. Dock har volymen inte tilltagit under den senaste uppgången vilket gjort att rörelsen uppåt inte varit så övertygande. Rapportdagen är dock ett undantag, där kunde vi se att volymen spikade uppåt vilket är något man vill se mer av. Denna svaga volymen bekräftas ytterligare av volymbalansen som fortsatt är blygsam. Det gäller att volymindikatorn vänder upp i samband med framtida högre noteringar.  

DAX (DAX)
YTD: -16,63
Time Frame: Daily

DAX, Daily

DAX befinner sig i dagsläget strax under den stora fallande trendlinjen, en prisnivå som tidigare varit i spel under denna björnmarknad. Vid de tidigare tillfällena då prisnivån utmanats så har indexet rekylerat ned kraftigt för att notera nya lägsta nivåer. Nu är frågan om detta är det man kan förvänta sig igen. Momentumindikatorerna noterar samtidigt höga värden, exempel noterar RSI sin högsta nivå sedan november 2021. Om historien skall repetera sig så ska indexet ned enligt det handelsmönster vi sett under årets gång.

Dock kan det vara annorlunda denna gång, och förmodligen är det upp till vad som sägs på FOMC-mötet under denna vecka. DAX tillsammans med andra index världen över befinner sig fortsatt i en negativ trend med en primärtrend som påvisar negativ lutning. Det som krävs för att bli mer positivt inställd till aktier generellt är att fler globala index tar ut sina fallande trendtaket. Sedan vill man självklart se att indexen tar sig ovanför primärtrenden och etablerar sig där, men där är vi inte riktigt ännu. En notering ovanför den fallande trendlinjen och MA 200 är det mest attraktiva scenariot. Ett annat scenario som också vore positivt rent tekniskt är om DAX rekylerar tillbaka men att köparna denna gång kommer tillbaka tidigare än vid de tidigare tillfällena. Att notera en högre botten skulle verkligen tyda på styrka och vore ett första steg för att påbörja en längre positiv trend. I det värsta scenariot skall en ny lägre botten printas vilket är något man inte skall räkna ut än.

Kortsiktigt tror jag vi kan vänta oss en väldigt volatil och slagig handel, något vi är vana med vid det här laget. VIX har kommit ner en bit men befinner sig fortsatt på relativt höga nivåer. Detta innebär att det kan svänga rätt bra under intradag. Om DAX lyckas bryta sig ovanför det fallande trendtaket är förmodligen siktet inställt mot 13380-13400. Om det däremot sker en motreaktion vid den fallande trendlinjen tror jag siktet är inställt mot 12600. 

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.