Veckans TA – v41 2022-10-10

I detta avsnitt av Veckans Ta tittar vi närmare på tre aktier som presterat väldigt bra i år sett till marknadens prestation. Först tittar vi på den tekniska biten för Arctic Paper, sedan Boliden och slutligen Orrön Energy.

Arctic Paper (ARP)
YTD: 106,23 %
Time Frame: Daily

Arctic Paper, Daily

Arctic Paper befinner sig i en stigande trend och har under de senaste 20 handelsdagarna handlats kring trendens stigande golv. Trendlinjen är dragen från mars i år fram till idag och vi kan se att köpkraften har varit tydlig vid tidigare skeden där aktien har handlats kring stödlinjen. Det bästa exemplet finner vi om vi blickar tillbaka till början av juli där reaktionen vid trendlinjen ledde till ett kraftfullt rally. Priset steg där och då från cirka 28 SEK per aktie till som högst cirka 50 SEK per aktie, vilket motsvarar en uppgång om drygt 84 procent. Toppnoteringen sattes i mitten av augusti och sedan dess har aktiekursen rekylerat ner till fib 0,5 samt den stigande trendlinjen där vi hittills kan se att aktiviteten bland köparna vaknat till liv igen. 

Samtidigt som aktiekursen har kommit ner har även momentumindikatorer såsom RSI och MACD kylts ner en del. RSI letade sig inledningsvis ner en bra bit under 30-nivån men har lyckats ta sig ur det översålda territoriet i önskvärd takt. MACD rörde sig initialt under nollnivån för att sätta en ny lägre botten men har sedan dess printat ett positivt medelvärdeskors och ser ut att vara på väg att utmana nollnivån underifrån. 

Jag tycker personligen att det alltid är intressant att titta närmare på aktier som handlas inom ramen för en stigande trend på medellång sikt samtidigt som momentumet temporärt försvagas. Dock finns det självklart risk för ett eventuellt trendskifte vilket skulle genererar en mer negativ teknisk bild för aktien. Ett sådant scenario skulle kunna leda till en längre tid av nedgång tills dess att en bottenformation tar form. En motståndsnivå som är värd att belysa är 39,50 SEK, under sommaren kan vi se att prisnivån agerade som en stödzon men sedan aktiekursen brutit ner under nivån så har istället aktiekursen haft svårt att notera sig ovanför och därmed är det i dagsläget ett motstånd. På nedsidan har vi ett horisontellt stöd kring 35,30 SEK. det var kring denna nivå som den senaste botten sattes, dock lite tidigt att säga att detta är bottennoteringen för nu. I övrigt kan det vara värt att titta på fib 0,5 samt fib 0,618 som potentiella stödnivåer.

Boliden (BOL)
YTD: 2,46 %
Time Frame: 4h

Boliden, Daily

Boliden har stått emot starkt i år men den tekniska biten har enligt mig försvagats med tiden, i alla fall sedan toppnoteringen som sattes i april. Mätt från toppen är Bolidens aktiekurs ner närmare 30 procent och därmed handlas aktiekursen under primärtrenden. Hastigheten i nedgången har dock avtagit och en sidledes rörelse har i stället utspelat sig sedan mitten av juli då årets lägsta notering sattes kring 300 SEK. Från denna nivå studsade aktien från ett översålt läge för att leta sig upp mot primärtrenden igen. 

Vi kan tydligt se att primärtrenden fungerar som ett glidande motstånd, hittills har primärtrenden utmanats underifrån vid tre upprepade tillfällen, än så länge utan framgång. Om primärtrenden kan tas ut så tror jag det skapar förutsättningar för en uppgång som kan hålla i sig under en längre tid. Det är dock viktigt att känna till att aktien fortsatt handlas inom ramen för en fallande trend där det långsiktiga handelsmönstret karaktäriseras av lägre toppar som följs av lägre toppar. Under den föregående veckan så lyckades Boliden bryta sig över ett kortsiktigt fallande trendtak. Strax ovanför utbrottsnivån befann sig MA 200 som under fredagens handel agerade motstånd, i samma veva kom amerikanska non-farm payrolls och arbetslöshetsstatistik in där siffrorna lade sig som en våt filt över de finansiella marknaderna. Detta resulterade i att Boliden föll tillbaka under det fallande trendtaket, detta gör att det initiala utbrottet kan uppfattas som falskt.

Orrön Energy (ORRON)
YTD: 211,36 %
Time Frame: 1h

Orron Energy, 1h

Orrön Energy har handlats med kraftig volatilitet under den senaste veckan och avancerade uppåt från den botten som sattes vid 16,60 SEK under veckan dessförinnan. Under den föregående veckans handel noterade Orrön Energys aktie ett nytt all time high som enligt mig var en ganska plötslig rörelse. Toppnoteringen vid 26,62 SEK sattes under torsdagen, glädjen var kortvarig eftersom att Orrön tillhörde fredagens förlorare med en nedgång om närmare 11 procent. Veckans stängningskurs tycker jag indikerar på fortsatt nedgång givet candlestickformationen som formades i daily. En stor röd candlestick som stängde under dagens tidigare candlesticks lägst nivå. 

Med andra ord såg vi en kraftig motreaktion under fredagens handel, från en nivå som jag ändå förväntade mig en rekyl från. Innan torsdagens toppnotering kan vi identifiera tre tidigare signifikanta toppar som sattes under sensommaren och under början av hösten. De tre tidigare topparna har format ett trendtak och torsdagens toppnotering sammanföll precis vid trendtaket som tidigare visat sig vara en stark motståndsnivå. Min tro är att aktiekursen kommer fortsätta ner nästa vecka och därmed leta sig ner mot det mer signifikanta stödet som återfinns vid cirka 21,30. Vi denna nivå befinner sig även fib 0,5 (mätt från senaste botten till senaste toppen). Detta kan komma att bli en avgörande nivå för hur aktiekursen rör sig kortsiktigt. Om denna nivå brister så tror jag aktien kommer återbesöka den senaste bottennoteringen, om köparna däremot kommer tillbaka vid fib 0,5 så kan det finnas uppsida kortsitkigt. 

I övrigt vill jag ändå understryka att Orrön Energy befinner sig i en fin stigande trend vilket talar för fina utsikter på medellång och lång sikt fram till och med att ett trendskifte sker.

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.