Rekordlåga elpriser i Sverige

Under 2024 har elpriserna i stora delar av Sverige nått rekordlåga nivåer, det lägsta elpriset sedan 2000. Redan i augusti noterades ett rekord i antalet timmar med minuspriser, vilket innebär att elproducenter ibland tvingas betala för att bli av med överskottsel. Denna ovanliga situation beror på en kombination av faktorer, inklusive en solig, blåsig och varm sommar samt en minskad efterfrågan på el. Det framgår av ett pressmeddelande från Vattenfall.

Spotpriser på historiskt låga nivåer

Spotpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool har sjunkit till nivåer som är jämförbara med augusti 2000. I hela landet, förutom i elområde 4 (södra Sverige), har det genomsnittliga spotpriset för augusti legat under 9 öre/kWh. I elområde 4, som är mer påverkad av de volatila elpriserna på kontinenten, uppgick dock spotpriset till 49,54 öre/kWh. Det har också rapporterats om en betydande ökning av antalet timmar med minuspriser, särskilt i norra Sverige (elområde 1), där man hittills har upplevt 417 timmar av minuspriser jämfört med 368 timmar för hela förra året.

Gynnsamma förhållanden för elproduktion

En av de främsta anledningarna till de låga elpriserna är de goda produktionsförhållandena för både sol- och kärnkraft. Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning Norden, förklarar att antalet minuspriser har haft en direkt effekt på elfakturorna och har pressat ner elpriserna betydligt. “Minuspriserna uppstår när det är goda produktionsförhållanden och vi har haft mycket sol- och kärnkraft till elsystemet”, säger han.

Tillgängligheten för kärnkraften i Norden ligger nu på drygt 80 procent av den installerade effekten, vilket tillsammans med goda vindförhållanden och normala nivåer i vattenmagasinen har bidragit till att hålla priserna nere.

Prognoser och framtidsutsikter

Framåt ser prognoserna ut att fortsatt gynna låga elpriser, åtminstone under september månad. Det varma vädret förväntas hålla i sig, vilket ytterligare kan bidra till att hålla efterfrågan på el låg. Elområde 4 fortsätter dock att vara ett undantag, då det är starkt kopplat till de mer volatila europeiska elmarknaderna. Här har prisvariationerna främst drivits av minskad vindkraftsproduktion och begränsningar i kärnkraftleveranser från Frankrike till Tyskland.

Oroligheter på terminsmarknaden

Trots de låga spotpriserna på el finns det fortfarande en osäkerhet på terminsmarknaden, delvis på grund av geopolitiska spänningar. Detta reflekteras i fastpriskontrakten, som ligger på en högre nivå än spotpriserna. Stenbeck rekommenderar att kunderna överväger sina elavtal noga inför den kommande vintern. “Det finns mycket oroligheter i omvärlden så man kan se fastpriset som en försäkring. Det är endast tre månader kvar till vintern så om du inte redan har gjort det så är det bra att se över sitt elavtal”, säger han.

I en tid av stora prisskillnader mellan rörliga och fasta elavtal är det viktigt att komma ihåg att fastprisavtal inkluderar skydd mot potentiella prisökningar under de kallare vintermånaderna. “När man står inför valet av elavtal är det lätt att jämföra det rörliga elpriset med ett fast elpris. Prisskillnaderna är idag stora men man får inte glömma bort att det fasta elpriset även inkluderar framtida vintermånader”, avslutar Stenbeck.

Sammanfattning

2024 har visat sig vara ett unikt år för den svenska elmarknaden, med elpriser på historiskt låga nivåer. Trots dessa fördelaktiga priser kvarstår en viss osäkerhet inför framtiden, särskilt med tanke på vinterns potentiella utmaningar. Att noggrant överväga sitt elavtal kan därför vara ett klokt val för svenska hushåll under de kommande månaderna.