Kraftig prisnedgång väntas de kommande åren

En ny rapport från Världsbanken målar upp en dämpad framtid för råvarupriserna. Enligt utvecklingsbankens senaste Commodity Markets Outlook kommer de globala råvarupriserna att sjunka med 12 procent under 2025 och ytterligare 5 procent 2026. I inflationsjusterade termer innebär det att priserna återgår till samma nivåer som rådde mellan 2015 och 2019 – vilket markerar slutet på den prisboom som följde i kölvattnet av COVID-19-pandemin och Rysslands invasion av Ukraina. Det framgår av en artikel från Reuters.

Minskad inflation trots ökade handelshinder

Rapporten lyfter fram att den förväntade prisnedgången på råvaror kan bidra till att dämpa inflationsrisker, särskilt i en tid då nya handelshinder och tullar – bland annat från USA – hotar att driva upp kostnader.

– Högre råvarupriser har gynnat många utvecklingsekonomier, varav två tredjedelar är råvaruexportörer. Men nu ser vi den högsta prisvolatiliteten på över 50 år. Kombinationen av låg prisnivå och hög volatilitet är oroande, säger Indermit Gill, chefsekonom på Världsbanken.

Han uppmanar dessa länder att öppna upp handeln, återgå till finanspolitisk disciplin och skapa ett mer företagsvänligt klimat för att locka privat kapital.

Oljepriset faller kraftigt – påverkas av elbilsrevolution

Energipriserna förväntas sjunka med 17 procent under 2025 – den lägsta nivån på fem år – följt av ytterligare 6 procent 2026. Brentolja, som i dag handlas kring 64,80 dollar per fat, väntas sjunka till i genomsnitt 64 dollar per fat nästa år och 60 dollar år 2026. Bakom denna nedgång står ett växande utbud och minskad efterfrågan – bland annat till följd av Kinas snabba övergång till elbilar.

Även kolpriset spås falla med 27 procent 2025 och ytterligare 5 procent året därpå, i takt med att användningen av kol för elproduktion minskar i utvecklingsländer.

Livsmedelspriser sjunker – men hungern består

Även livsmedelspriserna väntas sjunka – med 7 procent under 2025 och 1 procent året därpå. Trots detta är det enligt Världsbanken osannolikt att prisfallet kommer att lindra den växande livsmedelsosäkerheten i sårbara regioner. Minskad humanitär hjälp och väpnade konflikter driver i stället upp hungern i dessa områden.

Guld når nya rekordnivåer

I kontrast till övriga råvaror förväntas guldpriset stiga. Osäkerheten på finansmarknaderna gör att investerare söker sig till trygga tillgångar. Världsbanken spår att guldpriset når ett nytt rekord under 2025, för att sedan stabiliseras året därpå.