“Detta är en kommersiell lösning, inte en bail-out”, det var budskapet från parterna i den gigantiska affären som färdigställdes i helgen. Det var storbanken UBS som köpte upp en annan jätte, Credit Suisse, som under de senaste dagarna synats i sömmarna och uppvisat allvarliga brister. Den schweiziska statens stödpaket till banken räckte inte och istället kom man fram till den här lösningen som är unik i sitt slag inom bankväsendet.

Världens börser har i förhandeln varit extremt slagig och det ser inte ut som att marknaden är alls lika säker på att allt är frid och fröjd efter den här affären. Snarare är det så att rädslan för en ny finanskris som utlöses av bankerna har seglat upp efter händelserna i de amerikanska nischbankerna följt av problematiken i Credit Suisse.

Vid 8.00 har det svenska indexet OMXS30 fallit med 1,57 %, Tyska DAX är ner 1,26 % och EU Stocks50 är 1,5 % ner. I USA är S&P 500 ner 0,9 % medan teknikindexet Nasdaq Composite 100 klarar sig bättre med en nedgång på 0,5 %. Ingen av de nämnda marknaderna har i skrivande stund ännu öppnat.