Stort missnöje bland pensionärer

Var tredje pensionär säger att ekonomin blev sämre än de förväntat sig. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. Missnöjet är störst bland kvinnor, låginkomsttagare och personer som inte haft möjlighet att spara privat till sin pension.

– Resultaten understryker vikten av att lyfta blicken och få koll på hur pensionen väntas bli. Och ju tidigare man får koll, desto större möjlighet har man att vidta åtgärder som påverkar den totala pensionsekonomin, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Kvinnor och låginkomsttagare drabbas hårdast

Undersökningen visar att 33 procent av pensionärerna anser att deras ekonomi är sämre än de förväntat sig. Särskilt högt är missnöjet bland kvinnor (40 procent) och låginkomsttagare (54 procent). Bland de som inte sparat privat till pensionen är missnöjet också påtagligt (40 procent).

– Det stora missnöjet bottnar i låga pensionsinkomster för vissa, men också i bristande kunskap om pensionen. Det bidrar till ett gap mellan förväntningar och verklighet. Därför är det viktigt att tidigt sätta sig in i hur pensionen väntas bli och att dubbelkolla att arbetsgivaren betalar in till en tjänstepension, säger Stefan Westerberg.

Många ångrar att de inte sparade mer

Undersökningen visar även att 22 procent av dagens pensionärer ångrar att de inte sparade mer inför pensioneringen. En lika stor andel uppger att de inte haft ekonomiska möjligheter till ett privat pensionssparande, men om de hade haft det, svarar hela 94 procent att de skulle ha sparat mer.

– I vissa fall räcker pensionen till det liv man vill leva, i andra fall inte. Därför är det klokt att tidigt se över sin framtida pension och, om det behövs, starta ett privat pensionssparande, säger Westerberg och tillägger:

– Det är bra att se över sina pensionsval och sitt sparande en gång per år. Om du är ung kan du ta högre risk för att ge kapitalet möjlighet att växa, medan du bör minska risken när pensionen närmar sig. Men sänk inte risken för mycket och för tidigt, kapitalet behöver avkastning för att hålla jämna steg med inflationen.

Var tredje pensionär får pensionen att inte räcka till

Undersökningen visar att en av tre pensionärer inte får pensionen att räcka till. Dessa måste i stället förlita sig på eget sparande eller bidrag. För att anpassa sig till den ekonomiska situationen har många pensionärer minskat sin konsumtion av kläder, prylar, upplevelser och resor.

Att sätta sig in i sin pension i god tid och planera ekonomin långsiktigt kan vara avgörande för att undvika ekonomisk stress i framtiden. Genom att ta kontroll över sin pension och vidta nödvändiga åtgärder kan fler pensionärer skapa en tryggare och mer stabil ekonomisk situation som senior.

Stefans tips för att få en bra pension och minska risken för negativa överraskningar:

  1. Få koll på din pension i tid. Få koll på hur pensionsekonomin väntas bli. Stoppa inte huvudet i sanden. Logga in på minPension.se och gör en pensionsprognos. Fundera om den väntade pensionen räcker för det liv du vill leva som pensionär. Ju tidigare man får en överblick desto större möjligheter har man att vidta åtgärder som i slutändan påverka den framtida ekonomin.
  1. Privat pensionssparande. För den som har möjlighet kan ett privat pensionssparande göra stor skillnad. Även små belopp ger betydande summor över tid och kan därmed trygga ekonomin som pensionär eller till och med sätta guldkant på tillvaron.
  1. Hitta rätt balans mellan risk och avkastning. Om du är ung och har pensionskapital som är tänkt att betalas ut långt fram i tiden så bör ditt pensionskapital placeras med högre risk så att de har chans att växa. När pensionen närmar sig kan det vara klokt att dra ned risken för att bevara kapitalet och få jämnare utbetalningar. Men sänk inte placeringsrisken för mycket och för tidigt. Pensionskapitalet ska räcka livet ut och behöver avkastning för att hålla jämna steg med inflationen.
  1. Se till att du har tjänstepension. Tjänstepensionen är en mycket viktig del av din framtida ekonomi och ökar din ekonomiska trygghet som pensionär. Om du inte får tjänstepension är det viktigt att kompensera för det genom privat sparande.
  1. Jobba längre. Ett sätt att höja sin pensionsinkomst är att stanna kvar på arbetsmarknaden och arbeta längre. Den förbättrade pensionsinkomsten är en följd av att man fortsätter tjäna in pensionsrätter och kapital till inkomstpensionen och tjänstepensionen samt för att Pensionsmyndigheten kan räkna med färre år i pension. Ett års extra arbete efter 66 år för en person som har en månadslön före skatt på 36 000 kronor ger 1 500 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.
  1. Dela på ansvaret för barnen eller kompensationsspara. Bildar man familj är det viktigt att jämställa ekonomin inom hushållet. Det gör man bäst genom att dela lika på föräldraledighet, vab och deltidsarbete. Men om någon tar det större ansvaret för barnen är det viktigt att denne blir ekonomiskt kompenserad för urgröpningen av lön och pension. Räkna ut hur stort pensionsbortfallet blir och sätt upp ett sparande som kompenserar för det.