Svenskar får mer semester för pengarna – men bara om de väljer rätt resmål. Det är en av många insikter som SEB:s Johan Javeus skriver om i en färsk rapport.

Kronan starkare – men hur mycket får du egentligen för pengarna?

Sommaren närmar sig snabbt, och för många svenskar står en efterlängtad utlandsresa för dörren. Med ett år där den svenska kronan äntligen visat styrka mot flera utländska valutor kan det vara ett gyllene tillfälle att få lite extra värde för semesterbudgeten. Men hur långt räcker egentligen kronan – och var får du mest för pengarna?

En ny genomgång visar att det faktiskt blivit billigare för svenskar att semestra utomlands i år jämfört med förra sommaren. Det gäller i princip samtliga av de 35 länder som analyserats. De största förbättringarna i köpkraft ser vi i länder som Mexiko, Brasilien och Australien – där svenska kronan stärkts kraftigt och lokala priser utvecklats gynnsamt.

Mexiko billigast – efter fjolårets dyraste chock

Förra sommaren toppade Mexiko listan över de resmål där priserna ökat mest för svenska turister. Men 2025 har verkligheten förändrats radikalt. Den mexikanska peson har tappat rejält i värde, mycket på grund av ökad politisk och handelspolitisk osäkerhet efter Donald Trumps tullutspel mot landet. Resultatet? Det är i år hela 20 procent billigare för en svensk att semestra i Mexiko jämfört med samma tid i fjol.

Även Brasilien och Australien erbjuder kraftigt förbättrad köpkraft – i båda fallen har svenska kronan stärkts samtidigt som inflationstakten varit måttlig, vilket innebär att svenska turister kan räkna med mer för varje spenderad krona.

USA, Asien och Sydamerika: Vinnare för långresenären

För den som är beredd att resa lite längre är det generellt sett de bästa affärerna att göra. Dollarn har försvagats och kombinerat med måttlig inflation gör det billigare att turista i USA i år. Samma trend gäller flera asiatiska destinationer såsom Thailand, Japan och Indonesien – traditionellt populära länder bland svenska turister – där förbättrad växelkurs vägs upp av relativt låg lokal prisökning.

Sydamerika visar på en liknande utveckling, där flera länders valutor tappat i värde samtidigt som levnadskostnaderna varit stabila eller till och med minskat något.

Europa: Kronan räcker längre – men bara lite

Inom EU syns också en svagt positiv utveckling för svenska semesterfirare. Spanien – fjolårets populäraste resmål – väntas även i år toppa listan över svenskarnas favoritdestinationer. Kronan har stärkts mot euron, men prisskillnaden från i fjol är i många fall begränsad. Svenska turister kan dock ändå se fram emot något billigare hotell, restauranger och shopping i klassiska destinationer som Italien, Frankrike och Grekland.

Men den som hoppas på fyndläge inom Europas gränser får ha realistiska förväntningar – förbättringarna är marginella jämfört med de resmål där valutorna tappat betydligt mer.

Hemester dyrast i år

Kanske mest förvånande i årets genomgång är att Sverige sticker ut – men inte i positiv bemärkelse. Med en starkare krona och stigande inhemska priser har hemestern faktiskt blivit ett av de semesteralternativ som ökat mest i kostnad sedan förra året. För den som semestrar på hemmaplan väntar alltså högre hotellpriser, dyrare restaurangbesök och ökade transportkostnader jämfört med fjolåret.

Var räcker kronan längst sommaren 2025?
Källa: SEB

Prisförändring ≠ prisnivå

Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att detta handlar om relativa prisförändringar, inte absoluta kostnader. Att Mexiko har blivit 20 procent billigare betyder inte nödvändigtvis att det är billigare än Grekland totalt sett – bara att köpkraften för svenska turister förbättrats mest där jämfört med 2024.

För semesterfirare som inte låst sina planer än kan det dock vara ett utmärkt tillfälle att låta valutakursen styra resmålet. I år kan ett smart val ge både sol, upplevelser – och mer pengar kvar på kontot.