Storbankerna sänker boräntan direkt

För första gången på tio år dubbelsänker Riksbanken styrräntan och öppnar samtidigt för ytterligare sänkningar framöver. Beskedet innebär en sänkning med 50 punkter, och den nya styrräntan hamnar nu på 2,75 procent.

– Välkommet att Riksbanken nu dubbelsänker styrräntan men det är samtidigt på tok för sent, säger Elinor Odeberg, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé.

Riksbanken öppnar för fler sänkningar

Riksbanken indikerar att den ekonomiska situationen och inflationstakten kan motivera ytterligare sänkningar inom kort. Redan i december eller början av nästa år kan räntan justeras ner igen.

”Om konjunktur- och inflationsutsikterna står sig kan styrräntan även sänkas i december och under första halvåret 2025”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Banken noterar att den ekonomiska återhämtningen ännu inte tagit fart, och menar att snabba räntesänkningar kan bidra till att stödja konjunkturen.

Väntat besked

Dagens besked från Riksbanken var väntat. Majoriteten av storbankerna och andra ekonomiska experter hade förväntat sig just en dubbelsänkning, vilket även Riksbankschefen Erik Thedéen antydde vid sitt senaste uttalande.

– Svensk ekonomi har stagnerat, såtillvida att den i princip inte vuxit något på över två år. Inom handeln ser vi hur såväl varsel som konkurser ökar, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel. Hon beskriver situationen som utmanande för svenska hushåll, som trots räntesänkningar fortsätter hålla i plånboken.

”Stramat åt för mycket”

Elinor Odeberg är också försiktigt positiv men menar att åtgärden kunde ha kommit tidigare. Enligt henne har Riksbankens åtstramande politik under de senaste åren bidragit till att svensk ekonomi nu står inför en utdragen lågkonjunktur.

– På grund av att Riksbanken stramat åt för mycket och varit senfärdiga i att sänka har svensk ekonomi tryckts ned i en lågkonjunktur som riskerar att bita sig fast, säger Odeberg.

Hon vänder sig också till finansminister Elisabeth Svantesson (M) och understryker att det nu ligger på regeringen att ta sitt ansvar för arbetslösheten och det sviktande bostadsbyggandet. Med en lägre räntenivå kan finanspolitiska åtgärder bli viktigare för att stimulera ekonomin.

Storbankerna sänker boräntan

Med Riksbankens beslut i ryggen sänker flera av de svenska storbankerna nu sina rörliga boräntor. Nordea, SEB och Handelsbanken har redan sänkt med 50 punkter, och Swedbank sänkte sin rörliga boränta med 25 punkter tidigare under veckan.

Beslutet ger en viss lättnad för låntagare med rörliga räntor, som direkt påverkas av styrräntan. Räntebeskedet kan också signalera en mer stabil räntebana framöver för hushåll och företag, vilket kan bidra till att ekonomin långsamt återhämtar sig.