En räntesänkning att vänta i juni

En räntesänkning är troligtvis att vänta i juni. Det säger Europeiska centralbankens chefsekonom Philip Lane i en intervju med Financial Times.

Oförändrade räntor i april

Banken lämnade i april, för femte mötet i rad, sina styrräntor oförändrade. Men inför nästa penningpolitiska möte i början på juni ser banken ut att vara redo att sänka räntorna – såvida det inte sker några större överraskningar.

– Vid det här laget finns det tillräckligt i det vi ser för att lätta på den högsta begränsningsnivån, säger Lane till tidningen.

Flera europeiska centralbanker sänker räntorna

Ett antal centralbanker i Europa, däribland Sverige, har sänkt sina styrräntor. Bland de stora ekonomierna som Storbritannien och USA väntas däremot inte någon sänkning innan sommaren.

Ingen oro för bakslag

Philip Lane oroas inte över att en sänkning före den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) skulle kunna leda till bakslag. Lane menar att den europeiska ekonomin har tillräcklig styrka för att hantera en räntesänkning utan att det skulle få negativa konsekvenser.

Europeiska centralbanken verkar således vara på väg mot en mer expansiv penningpolitik i juni, vilket kan komma att påverka ekonomin i hela eurozonen.