Demoskop har på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo, undersökt vad som skrämmer svenskar mest inom privatekonomin. Resultatet visar att ekonomisk osäkerhet är ett återkommande tema, och att rädslorna varierar mellan olika åldersgrupper och kön.
Jobbosäkerhet och ekonomisk stress i vardagen
En av fyra svenskar uttrycker rädsla för att förlora sitt arbete, och var femte oroar sig för att pengarna inte ska räcka till nästa lön. Samtidigt känner fyra av tio unga vuxna oro för att aldrig kunna köpa en bostad. Ekonomiska utmaningar är ett ständigt närvarande ämne för många, något som även bekräftas av en tidigare rapport från Borgo. Där framgick att mer än en tredjedel av svenskarna upplever privatekonomisk stress, något som påverkar hela hushållens välbefinnande. Finansinspektionen har även noterat att var tredje svensk har svårt att klara sina löpande utgifter som mat och hyra.
Var tredje kvinna rädd för att inte ha råd att gå i pension
Undersökningen belyser också skillnaderna mellan mäns och kvinnors ekonomiska rädslor. Kvinnor är i högre grad oroliga för sin pensionssituation, medan männen är mest rädda för att förlora jobbet. Enligt Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo, kan kvinnors oro för pensionen bero på faktorer som lägre livslön, längre föräldraledigheter och mer deltidsarbete, vilket påverkar deras långsiktiga ekonomiska stabilitet. Fagerlund understryker vikten av regelbundet sparande och engagemang i familjens ekonomi som sätt att minska dessa orosmoment.
”Genom att sätta av pengar till pensionen och engagera sig tidigt i ekonomin kan man minska sin oro för framtiden,” säger Åsa Fagerlund.
Pensionärer rädda för bedrägeri, unga för bostadsmarknaden
Rädslorna skiljer sig kraftigt mellan generationer. Bland pensionärer är det bedrägerier och identitetsstöld som är största orosmomentet, med en av tre 65+ som uttrycker oro för detta. Unga vuxna, å andra sidan, känner en stark oro för att stå utanför bostadsmarknaden. Nästan hälften av de mellan 18 och 29 år uttrycker rädsla för att aldrig kunna köpa en bostad.
”Det är viktigt att våga prata om dessa rädslor och ställa krav på bankerna för att få verktyg som kan minska den finansiella sårbarheten,” tillägger Fagerlund.
Fler nyckeltal från undersökningen
Här är några av de viktigaste insikterna från undersökningen:
- Ungas osäkerhet kring ekonomisk status: 16 % av de unga vuxna är oroliga för att uppfattas som snåla, vilket bara 4 % av 50–64-åringarna upplever.
- Rädsla för Kronofogden: Nästan var femte ung vuxen (23 %) uttrycker rädsla för att hamna hos Kronofogden.
- Oro för barnens försörjning: En fjärdedel av de mellan 30 och 49 år oroar sig för att pengarna inte ska räcka till lönen, och var femte i samma åldersgrupp är rädd för att inte kunna försörja sina barn eller närstående.
- Bedrägeririsk bland äldre: 31 % av pensionärerna är rädda för att drabbas av finansiellt bedrägeri, och 11 % fruktar att behöva sälja sin bostad eller annan egendom.
Denna undersökning från Demoskop och Borgo visar på de olika ekonomiska utmaningar och farhågor som många svenskar har. Från unga vuxnas bostadsdrömmar till pensionärers oro för bedrägerier – ekonomisk osäkerhet är ett omfattande fenomen i dagens Sverige.
Fakta: Svenskarnas 10 största privatekonomiska rädslor
- Att inte ha råd att gå i pension (28 %)
- Att råka ut för finansiellt bedrägeri eller identitetsstöld (28 %)
- Att förlora jobbet eller annan primär inkomstkälla (26 %)
- Att pengarna inte ska räcka till nästa lön (20 %)
- Att aldrig ha råd att ta mig in på bostadsmarknaden (14 %)
- Att behöva sälja min bostad eller annan egendom för att jag inte kan täcka kostnaden (13 %)
- Att inte ha råd att försörja mina barn eller närstående (12 %)
- Att förlora pengar på börsen (11 %)
- Att hamna hos kronofogden (10 %)
- Att uppfattas som snål (7 %)
Respondenterna fick totalt 15 svarsalternativ.