Stort intresse för att byta bank – men rädsla för förhandling kvarstår

En ny undersökning från Länsförsäkringar visar att 6 av 10 svenskar skulle byta bank om de fick ett bättre erbjudande. Framför allt är det låg bolåneränta och hög sparränta som lockar – något 37 procent av de svarande uppger som viktigast vid ett bankbyte. Samtidigt visar resultaten att 1 av 5 (21 procent) fortfarande drar sig för att förhandla sin bolåneränta.

– Det finns många tusenlappar att tjäna på att vara prismedveten, konkurrensutsätta sin bank och sätta sig vid förhandlingsbordet. Men många gör inte slag i saken. Ta initiativet och förhandla – det kan ge betydande summor varje år, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Ekonomin styr – inte hållbarhet

Undersökningen tydliggör att det är plånboksfrågor som styr svenskarnas syn på bankbyten. Aspekter som låg bolåneränta och hög sparränta väger tyngst, medan bankens hållbarhetsprofil endast rankas högst av 5 procent. Det visar att bankkunder prioriterar direkt ekonomisk vinning framför långsiktiga värderingar i val av finansiell partner.

Stor vilja att byta bank bland stockholmare och män

Det är särskilt bland stockholmare (67 procent), män (61 procent) och sammanboende (60 procent) som viljan att byta bank är som störst. Totalt uppger 57 procent av hushållen att de är redo att byta bank för ett bättre erbjudande. Endast 30 procent säger att påståendet inte stämmer in på dem.

Förhandlingsrädsla bromsar privatekonomiska vinster

Trots viljan att förbättra sin privatekonomi är det många som inte förhandlar om sin bolåneränta. 28 procent uppger att de är dåliga på att förhandla, 21 procent säger att de drar sig för det och 16 procent upplever det som pinsamt. Endast 11 procent anser sig vara duktiga på att förhandla.

– Många verkar sakna självförtroendet. Men det går att öka sina chanser genom att förbereda sig: ha koll på din ekonomi, jämför bankernas räntor och förhandla med flera långivare samtidigt. Har du låg belåningsgrad och god inkomst är det starka förhandlingskort, säger Westerberg.

Prognos: Möjligheter framöver

Framöver ser det ljust ut för den som vill omförhandla sina villkor. Mycket tyder på att Riksbanken kan sänka styrräntan under året, vilket i sin tur kan pressa ner de rörliga bolåneräntorna. Skillnaderna mellan bankerna lär då öka – vilket ytterligare understryker vikten av att jämföra och förhandla.

– Svenskarnas höga prismedvetenhet lär hålla i sig. Men det gäller att stå på tå – det finns mycket att vinna på att maxa sin privatekonomi genom aktiva val och förhandlingar, avslutar Westerberg.

Fakta från undersökningen i urval:

”Jag drar mig inte för att byta bank om jag får ett bättre erbjudande”

  • Stämmer: 57 %

  • Stämmer inte: 30 %

  • Vet ej: 13 %

Viktigast vid byte av bank (topp 3):

Syn på bolåneförhandling:

  • Det är mödan värt: 31 %

  • Jag är dålig på att förhandla: 28 %

  • Jag drar mig för att förhandla: 21 %

  • Det känns pinsamt: 16 %

  • Jag är duktig på att förhandla: 11 %