Först och främst vill jag med denna premiär av min spalt önska alla läsare varmt välkomna. Min tanke är en söndagspublikation av mina huvudsakliga take-aways från tradingveckan som gått, allt sett ur ett mer kortsiktigt perspektiv. Inga djupdyk i makrosiffror eller tekniska analyser, utan vad som drivit mig och min handel.

Den gångna veckan präglades i mina ögon av ett före och ett efter onsdagskvällen – med fokus på den amerikanska centralbankens chef Jerome Powell´s tal kring USA’s ekonomiska utsikter. I många traders ögon: mumma. Möjligheterna till kortsiktig trading goda – men så även fallgroparna med det.

Att USA är den globala ekonomins ånglok är ju sen gammalt och med en inflationstakt som världen inte skådat på länge så skulle varje ord från Powell komma att vägas på guldskål. Stor avvaktan inför, med låg omsättning på marknaderna men med hög volatilitet. Efter: Ännu högre volatilitet under hög omsättning. Varför? Kort sagt: FED slår av på takten och signalerar att man kan komma att gå fram med en höjning om “bara” 50 punkter (i stället för numera sedvanliga 75 punkter) nästa gång, kanske redan nu i december.

Resultat: Glädjefnatt på marknaderna med rusningar på flera procent över de breda indexen. Aktier, ädelmetallerna och krypto rejält upp. En berättigad fråga: Hur kan glädjen och riskaptiten skjuta i höjden så kraftigt på en nyhet som förvisso indikerar på en ljusglimt men i ett annars dystert börsklimat?

Jo, i tider av pessimism på finansmarknaderna behövs inte så värst mycket för att väcka tjurarna och skaka av en del korta positioner. Mina grafer inför veckan var:

 

Grafen till vänster: Ser inte ut som om beslutsfattande CEO’s planerar ökade utdelningar och några större investeringar eller nyanställningar. Sentimentet där har inte varit så lågt sedan Lehman.

Grafen till höger: Historiskt deppigt även bland konsumenterna.

Med ovan sagt är min känsla att vi fick se mer av ett temporärt lättnadsrally som bör mattas av nu under kommande veckor och min tilt ligger därför på nedsidan för kommande vecka. Dock: med nuvarande svängningar undviker jag att hålla tradingpositioner över natten.

Vi ses i marknaden / Massi