Välkomna tillbaka till min söndagskrönika kring tradingveckan som gått, sett ur ett mer kortsiktigt handelsperspektiv. Precis som vanligt: Inga djupdyk i makrostatistik eller tekniska analyser, utan kort och gott vad som drivit mig och min handel samt vad jag främst har på min radar inför kommande vecka.

Två veckor har gått sedan senaste krönikan och i vanlig ordning har det hänt en hel del på finansmarknaderna. Inte minst så har ett antal intressanta noteringar satts: 52-veckorshögsta på OMX, Nasdaq och DAX (trots signaler om recession från Tyskland). I ena vågskålen ligger starka rapporter från relativt få bolag, men från de som har störst vikt i respektive index. Detta har tippat vågskålen med stigande index rejält på bekostnad av inflationsoron (förvisso på väg ner, men ännu på höga nivåer), höga räntor (spekuleras kring att de toppat häromkring) och det till följd växande skuldberget och ett inte helt tryggt ekonomiskt läge framför oss. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att marknaden prisar in att det värsta skulle vara över. I veckans Fear & Greed Index ser vi hur ytterligare några pinnhål tagits på uppsidan sedan sist och börjar etableras stabilt på Greed-nivå.

På toppen av rekordnivåerna i flera tunga index är även den amerikanska dollarn starkare än på mycket länge, en relativt ovanlig syn då dollarn oftast är som starkast i orostider speglat av fallande aktiemarknader. Här skulle det eskalerande läget i Ukraina kunna spela in. Det har spekulerats ett tag kring en annalkande våroffensiv vilket kan vara en trigger för dollarns styrka. Även diskussionerna kring det amerikanska skuldtaket och en dollarbrist finns med i korten.

På Stockholmsbörsen fick vi under veckan se ännu ett aktiehaveri följt av slakten i skuldtyngda folkaktien SBB. Denna gång var det spelutvecklaren Embracer, vars bolagsvärde närmast halverades efter vinstvarningar och uteblivna kontrakt.

Andra storbolag som haft det tungt en tid i spåren av de höjda räntorna är bygg- och fastighetssektorn. De har generellt underpresterat kraftigt mot index och här tror jag man kan hitta intressanta möjligheter om man har tålamod att hålla dem på längre sikt (till skillnad från daytrading alltså). Om nu räntorna har toppat och byggandet kan få fart igen så finns det bolag med lägre belåning som börjar se intressanta ut. För att nämna några så kikar jag på Skanska, JM, NCC, Balder, Castellum med flera. Även andra sektorer som fordon med såväl Volvo Lastvagnar som Volvo Cars ser intressanta ut.

Ur ett daytradingperspektiv tornar möjligheterna upp sig, men därmed inte sagt att det på något sätt blir enklare – ibland tvärtom. Den starka dollarn har pressat ner priset på ädelmetallerna, vilka åtminstone kortsiktigt ser översålda ut. De stora indexena ser å andra sidan kortsiktigt överköpta ut, vilket av naturliga skäl lockar fram många bears. De har haft det kämpigt senaste veckan med starka uppåttrendande index, men där ligger ändå min försiktiga tilt för kommande vecka. En del större amerikanska tech-bolag har seglat iväg till värderingar som är svårförståeliga och här kan man försiktigt kika efter kortsiktiga möjligheter till shorts.

Nästa vecka kommer mitt huvudsakliga fokus dock ligga på något helt annat: För snart ett år sedan släpptes min debutroman A diary of a Daytrader och nu är det dags att läsa in ljudboken! Planen är att kunna erbjuda lite Banking Noir lagom till hängmattan – utan att ens behöva vända blad 🙂

Efterföljande vecka är kort börsvecka med nationaldagsfirande varför vårens sista krönika återkommer först söndagen den 18 juni. All sol tills dess!

Vi ses i marknaden / Massi