Tisdagen blev en tuff dag för de amerikanska börserna, som inledde september och det tredje kvartalet med ett rejält teknikras. Det breda S&P 500-indexet föll 2,1 procent, vilket motsvarade en nedgång på 0,8 procent omräknat från Stockholmsbörsens stängning. Samtidigt sjönk Dow Jones industriindex med 1,5 procent och det tekniktunga Nasdaq Composite föll hela 3,3 procent.
Nvidia drar med sig halvledarsektorn
Den tidigare kursraketen Nvidia hamnade återigen i rampljuset, men denna gång på grund av en kraftig nedgång. Bolagets aktie föll med hela 9,5 procent, trots att det inte fanns några bolagsspecifika nyheter som förklarade raset. Nedgången drog med sig andra halvledarbolag som AMD, Intel och Qualcomm, som sjönk med mellan 7 och 9 procent.
Trots den branta nedgången för Nvidia är bolagets aktiekurs fortfarande upp över 100 procent för året, vilket reflekterar dess starka tidigare prestationer.
Teknikjättarna i fritt fall
Bland de så kallade “Magnificent 7” presterade Amazon bäst, med en relativt mild nedgång på 1,2 procent. Det gick dock sämre för Googleägaren Alphabet, vars aktie föll med närmare 4 procent. Även Apple, Meta Platforms och Microsoft noterade betydande nedgångar på mellan 2 och 3 procent. Tesla, den ledande elbilstillverkaren, sjönk också med knappt 2 procent.
Svaga makrosiffror förvärrar situationen
De dystra börssiffrorna förstärktes av negativa makroekonomiska nyheter. S&P Globals definitiva industri-PMI för augusti landade på 47,9, under förväntningarna på 48, och visade därmed en tydlig nedgång från juli månads siffra på 49,6. Även ISM:s industri-PMI visade en nedgång med ett utfall på 47,2, något under förväntade 47,5.
Bygginvesteringarna i USA visade sig också svagare än väntat med en nedgång på 0,3 procent i juli, jämfört med förväntningarna om oförändrad nivå. Denna statistik satte ytterligare press på konjunkturkänsliga sektorer.
Industrisektorn drabbas hårt
Utanför tekniksektorn märktes nedgångar bland konjunkturkänsliga aktier, där till exempel anläggningsmaskinstillverkaren Caterpillar backade 4,5 procent. S&P:s sektorindex för industribolag föll över 2 procent, medan tekniksektorn tappade hela 4,4 procent.
Flygplanstillverkaren Boeing drabbades än värre med en nedgång på 7,3 procent. Detta kom efter att banken Wells Fargo sänkt sin rekommendation för aktien till undervikt, med hänvisning till att bolagets fria kassaflöde förväntas toppa först 2027 på grund av stigande utvecklingskostnader.
Ett fåtal vinnare
Trots det generella raset fanns det några ljuspunkter. Unity Software, som verkar inom gamingsektorn, steg ett par procent efter att Morgan Stanley höjt sin rekommendation till övervikt. Banken lyfte fram bolagets unika position inom spelmotorer och den lägre risken för framtida estimatmissar.
Sektorspecifika nedgångar
Även stålindustrin drabbades negativt, där United Steel föll med 6 procent efter att vicepresident Kamala Harris uttryckt sitt motstånd mot en försäljning av bolaget till japanska Nippon Steel.
Oljesektorn noterade också svaga resultat efter rapporter om en potentiell ökning av oljeutbudet från Turkiet, samt negativa nyheter om Kinas ekonomiska återhämtning. Exxon Mobil och Chevron föll båda med cirka 2 procent, och andra råvarubolag som Alcoa och Freeport-Mcmoran noterade kraftiga nedgångar på 5,9 respektive 6,6 procent.
Räntemarknaden lugnar sig något
På räntemarknaden var den amerikanska tioårsräntan ned 7 punkter och landade på 3,85 procent. Denna rörelse kan indikera en viss lättnad för investerare efter en dag av turbulens på aktiemarknaden.
Denna tisdagsras på Wall Street visade sig vara en av de kraftigare på länge och satte fokus på tekniksektorns volatilitet, samtidigt som konjunkturkänsliga aktier pressades av svaga makrosignaler. Framtiden för USA:s börser förblir oviss, men risken för fortsatt nedgång kan inte uteslutas.