Plattformen Tioex, som möjliggör investeringar i andrahandsaktier, har meddelat att dess medlemmar har investerat i gruvbolaget Kaunis Iron. Detta bolag bygger för närvarande världens första elektrifierade och fossilfria gruvdrift i Pajala. Tioex-medlemmarna har investerat totalt över 7 miljoner kronor i Kaunis Iron i två omgångar.

Kaunis Iron fick nyligen godkännande från Mark- och miljödomstolen att bedriva gruvverksamhet i 35 år samt att utöka verksamheten med ytterligare två dagbrott, vilket är en betydande framgång för företaget. Tidigare har Tioex investerat i företag som Klarna, Einride, Cake, Doktor.se, Yabie och Exeger. Tioex har som målsättning att göra det lättare för mindre investerare att köpa in sig i bevisade tillväxtbolag som inte är noterade på börsen. I fallet med Kaunis Iron har Tioex-medlemmar haft möjlighet att investera från 100 000 kronor.

– Intresset för Kaunis Iron var väldigt stort och första rundan blev övertecknad med 40 procent. Bolaget har fått viktiga tillstånd på plats för att expandera verksamheten och det finns ett stort behov av en hållbarare gruvdrift. Det ska bli spännande att följa Kaunis Iron framåt, säger Johan Hägglund, vd och grundare för Tioex.

Intresset för gråhandel fortsätter att växa

Tioexs medlemmar genomförde 15 investeringsrundor förra året, där de satsade mer än 70 miljoner kronor, och på så sätt inkluderade åtta nya bolag i sin portfölj. Detta innebar en ökning med över 110 procent i antalet investeringsrundor jämfört med det föregående året, och en ökning med 20 procent i investeringsvolymen. Tioex tror att det finns större möjligheter att investera i populära och bevisade tillväxtbolag som inte är noterade på börsen till mer fördelaktiga värderingar än tidigare.

– Förra året var svårnavigerat på grund av den osäkra marknaden men vi har fortsatt kunnat erbjuda medlemmar nya spännande investeringsmöjligheter samt öka våra volymer. Framåt kommer vi att behålla fokus på innovativa och marknadsledande techbolag men i takt med att intresset för andra onoterade tillväxtbolag ökar breddar vi portföljen. Vi har fortsatt en fin möjlighet att köpa in oss i riktigt lovande bolag till förmånliga värderingarfortsätter Johan Hägglund.