Threads lanseras i EU, utmanar Twitter/X

Threads, en app från Meta som har fått ryktet att vara en “Twitter-dödare”, lanserades i juli 2023 och blev omedelbart tillgänglig i USA och över 100 andra länder, inklusive Storbritannien. Men debuten i Europa fördröjdes på grund av regionens strikta integritetslagar. Innan lanseringen i EU var Meta tvunget att få godkännande från Europeiska kommissionen över appens integritetsbestämmelser. Många spekulerade i att förseningen berodde på EU:s digitala marknadsakt, som tar upp olika frågor om konkurrens och integritet inom storteknik – inklusive delning av innehåll över plattformar.

Användare kan nu använda Threads utan profil

Med torsdagens lansering ger Meta användarna möjligheten att bläddra i Threads utan att skapa en profil i appen eller på Instagram. “Personer som använder Threads utan profil kan bläddra i innehåll på Threads, söka efter konton, dela innehåll via länkkopiering eller plattformsdelning och rapportera innehåll på Threads, men kan inte skapa ett inlägg eller interagera med innehållet,” meddelade Meta i ett blogginlägg.

Threads strävar efter en miljard användare

Threads lanserades i juli 2023 och nådde snabbt över 100 miljoner användare under sin första vecka. Plattformen har sedan dess sett en stor nedgång i aktiva användare, men Zuckerberg har i rapporter till aktieägarna kvarstått i att plattformen så småningom kommer att nå sitt mål på 1 miljard användare. “Jag är mycket säker på att vi kommer att kunna hälla tillräckligt med bensin på detta för att hjälpa det att växa,” sade han.

Konkurrent X kämpar, medan Meta satsar på interoperabilitet

X har under tiden fortsatt sin nedåtgående spiral, förlorat flera av sina största annonsörer och minskat sina dagligt aktiva användare med 13 % sedan Elon Musk tog över som VD 2022. Bloomberg rapporterade att X:s intäkter sjönk till 2,5 miljarder dollar 2023, en betydande minskning från tidigare år. Utöver lanseringen i EU meddelade Meta på torsdagen att de skulle skapa mer interoperabilitet med Threads – vilket innebär att inlägg på plattformen kommer att kunna visas på andra sociala plattformar. Detta projekt är relaterat till “fediverse”, en samling av sociala nätverk som tillåter data och inlägg att delas mellan dem. “Att göra Threads interoperabelt kommer att ge människor mer val över hur de interagerar och det kommer att hjälpa innehåll att nå fler människor,” sade Zuckerberg på Threads. “Jag är ganska optimistisk om detta.”