Riksbankens chef Erik Thedéen varnar för ett potentiellt stort inflationsproblem i Sverige. Inflationsnedgången har ännu inte kommit, vilket är besvärande. Riksbanken har sedan 2022 haft prognoser om att inflationsnedgången skulle ske ganska snabbt, men så har ännu inte skett. I april kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked där man enligt prognosen väntas höja styrräntan med 0,25-0,5 procentenheter.
Detta har kritiserats av flera ekonomer, däribland Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, som menar att Riksbanken borde vara mer försiktiga med att höja räntan tills man ser hur nuvarande räntor och inflationsbekämpningar slagit ut. Winsth tror att inflationen kommer falla tillbaka och att det är en stor risk att om man fortsätter höja räntan, så kan det leda till fler allvarliga kriser.
Sverige är betydligt mer räntekänsligt än andra länder eftersom hushållen lånar rörligt och har väldigt stora skulder. När Riksbanken höjer räntan får vi det i våra plånböcker nästan omgående, säger Winsth.
Enligt Thedéen går centralbanker nu på äggskal där man riskerar att höja räntan för mycket och därmed skapa ännu större problem. Det är ett tufft läge för hushållen, inte minst för storstadshushåll som på senare tid skuldsatt sig högt.
Det är viktigt att Riksbanken tänker noga igenom hur de väger samman inflationsproblemen med behovet av att höja räntan. En felaktig räntehöjning kan leda till allvarliga konsekvenser för både hushåll och ekonomi i stort. Vi får hoppas att Riksbanken tar hänsyn till de ekonomiska riskerna när de tar beslut om räntehöjning i april.