Stängningen av TGI Fridays i Kungsträdgården har nu lett till konkurs för bolaget bakom den amerikanska kedjans svenska restauranger.

En oväntad nedstängning

Efter en hyrestvist stängdes den amerikanska restaurangkedjan TGI Fridays lokaler i Kungsträdgården, Stockholm i slutet av januari 2024. Denna incident utgjorde början på en nedåtgående spiral för kedjans närvaro i Sverige. Tony Challma, ägaren bakom den svenska delen av kedjan, uttryckte redan då sin oro för att detta kunde bli början på slutet för verksamheten i landet. Tyvärr, har hans farhågor nu blivit verklighet.

På egen begäran i konkurs

American Bistro Sweden, franchisetagaren för TGI Fridays i Sverige, har på egen begäran försatts i konkurs. Denna utveckling rapporterades först av sajten Nu.se. Enligt Challma blev det omöjligt att fortsätta verksamheten efter att deras huvudlokal i Kungsträdgården försvann. Han förklarade att “lokomotivet” som drev verksamheten nu är borta, och att planerade framtida expansioner kändes alltför avlägsna. Detta enligt Foodnet.se.

Hyresnämndens beslut ifrågasätts

Challma är besviken över hyresnämndens beslut att inte låta TGI Fridays behålla sin lokal i Kungsträdgården över sommaren. Han ifrågasätter beslutet och menar att det inte bara skadat deras verksamhet utan också lämnat lokalen tom, till ingen fördel för hyresvärden.

Framtiden för TGI Fridays i Sverige

Tidigare fanns det fem TGI Fridays-restauranger i Sverige, men med stängningen av flaggskeppet i Kungsträdgården och en annan lokal i Gamla stan återstår nu endast tre. Den osäkra framtiden för dessa kvarvarande restauranger, inklusive den nystartade i Uppsala, lämnar många frågor obesvarade. Konkursförvaltaren Michel Barmoro har uttalat att det är svårt att förutsäga vad som kommer att hända, men de kommer att göra sitt bästa för att hitta en lösning för de kvarvarande lokalerna.

Ekonomiska konsekvenser

För räkenskapsåret 2022 rapporterade American Bistro Sweden en omsättning på 115 miljoner kronor. Nyheten om konkursen för den svenska delen av TGI Fridays är en del av en större trend där restaurangkedjan stänger ner verksamheter globalt, inklusive 36 restauranger i USA.

Denna utveckling markerar ett trist kapitel för den amerikanska restaurangkedjans svenska äventyr. Challmas hopp om att överleva sommaren och därigenom rädda kedjans närvaro i Sverige gick inte i uppfyllelse, vilket har lett till en betydande omvandling av restauranglandskapet, speciellt i Stockholm.