Elbilsbolaget Tesla går nu till rättslig strid mot den svenska staten genom Transportstyrelsen. Anledningen till stämningen är att Tesla hävdar att de nekas tillgång till registreringsskyltar för sina nya bilar, och de anser att detta är en diskriminerande åtgärd utan laglig grund. Det rapporterade Di under måndagsförmiddagen.

Tesla kräver tillgång till registreringsskyltar

I de handlingar som lämnades in till Norrköpings tingsrätt på måndagen kräver Teslas svenska dotterbolag, TM Sweden, att de ska få möjlighet att hämta registreringsskyltarna hos skylttillverkaren Scandinavian Motorcenter medan frågan hanteras rättsligt. Tesla yrkar att tingsrätten ska förplikta Transportstyrelsen att se till att registreringsskyltar för de fordon som Tesla äger och som har tilldelats ett registreringsnummer av Transportstyrelsen ska överlämnas till Tesla.

IF Metalls strejk som bakgrund

Bakgrunden till denna juridiska strid är IF Metalls strejk mot Tesla, som har lett till att registreringsskyltar inte har delats ut till Tesla. Detta beror på sympatiåtgärder från Postnord, som har valt att inte leverera post till Tesla på grund av strejken. Transportstyrelsen har hävdat att de måste använda Postnord som postleverantör eftersom de följer Kammarkollegiets ramavtal för brev- och pakettjänster.

Tesla kritiserar Transportstyrelsen hårt

Tesla är starkt kritiska mot Transportstyrelsens agerande och anser att deras argumentation för att skyltarna är tillhandahållna är felaktig. De hävdar att Transportstyrelsen har blivit ett skadligt instrument i arbetsmarknadskonflikten, vilket påverkar både Tesla och deras anställda samt kunder negativt.

Elon Musk lade ett inlägg på plattformen X strax innan stämningen lämnades in.

Krav på interimistisk säkerhetsåtgärd

För att säkerställa att Tesla och deras kunder ändå kan få tillgång till registreringsskyltar under tiden som rättegången pågår, kräver Tesla att domstolen beslutar om en så kallad interimistisk säkerhetsåtgärd. De kopplar detta till ett vite på en miljon kronor, eller ett belopp som tingsrätten finner skäligt. Detta skulle möjliggöra för Tesla att hämta ut registreringsskyltarna själva. Handlingarna lämnades in till Norrköpings tingsrätt eftersom Transportstyrelsen har sitt säte i staden.

Tesla hoppas på en lösning

Tesla argumenterar att ett samtycke från Transportstyrelsen till att de själva kan hämta ut registreringsskyltarna inte bör vara belastande för myndigheten och att det snarare är en enkel åtgärd. De hoppas på en lösning som tillåter dem att fortsätta sin verksamhet smidigt och utan onödiga hinder.

Det återstår att se hur denna rättsliga strid kommer att utvecklas och om en lösning kan nås mellan Tesla och Transportstyrelsen. En sak är dock säker: konflikten kring registreringsskyltar för Teslas bilar har blivit en het potatis och en uppmärksammad fråga i Sverige.