Elbilstillverkaren Tesla rapporterade efter att de amerikanska börserna stängde på onsdagen och slog förväntningarna både vad gäller vinst och intäkter. Aktien stiger över 7 procent i förhandeln efter att VD Elon Musk sade att företaget kanske kan producera 2 miljoner bilar detta år. Här är resultaten.

Vinst per aktie (justerad): 1,19 dollar mot väntade 1,13 dollar.
Intäkter: 24,32 miljarder dollar mot väntade 24,16 miljarder dollar.

För ett år sedan rapporterade Tesla en intäkt på 17,72 miljarder dollar och justerad vinst på 2,52 dollar per aktie (0,85 dollar justerat för en aktiesplit i augusti 2022).

Tesla rapporterade en intäkt för bilar på 21,3 miljarder dollar under det fjärde kvartalet, vilket motsvarar en tillväxt på 33 procent i årstakt. 467 miljoner dollar av det kom från regleringskrediter under det fjärde kvartalet 2022, en ökning med nästan hälften jämfört med samma period förra året.

Bruttomarginalen för bilintäkterna var 25,9 procent, det lägsta talet under de senaste fem kvartalen. Det operativa kassaflödet var 29 procent lägre än förra året och 36 procent lägre än förra kvartalet, och uppgick till 3,28 miljarder dollar.

I en aktieägarpresentation erkände företaget att genomsnittliga försäljningspriser ”generellt befunnit sig i en nedåtgående trend under många år” och sade att ”prisvänlighet” skulle vara nödvändigt för att Tesla ska kunna växa till ett företag som säljer flera miljoner bilar årligen.

Sent under 2022 och i början av 2023 sänkte Tesla priserna på sina bilar runt om i världen, vilket gjorde kunder i USA och Kina som nyligen köpte nya Teslor till högre priser upprörda, detta utlöste en omedelbar prissänkning bland begagnade bilmodeller i USA.

Priserna verkar dock ha väckt efterfrågan. Under ett samtal med aktieägare och analytiker på onsdagen sade Teslas vd, Elon Musk: ”Hittills i januari har vi sett den starkaste ordern (YTD) i vår historia. Vi ser nu en ordertakt som är dubbelt så hög jämfört med produktionstakten.”

En analytiker frågade Musk varför Teslas produktionsprognos endast låg på 1,8 miljoner för 2023 efter att företaget har ökat produktionen i fabriker. Musk svarade: ”Vi säger 1,8 eftersom det alltid verkar finnas någon force majeure-faktor som sker någonstans på jorden. Vi har inget kontroll över om det sker jordbävningar, tsunamier, krig eller pandemier etc. Om det är ett lugnt år, utan någon stor försörjningskedja eller massivt problem, har vi potential att producera 2 miljoner bilar under helåret 2023. Jag tror det finns efterfrågan på det också.”

Tesla utfärdade ingen ny prognos, utan upprepade sin tidigare vinstprognos: ”Vi planerar att växa produktionen så snabbt som möjligt i linje med det det 50 procentiga årliga tillväxtmålet som vi började arbeta enligt tidigt 2021.”