Det norska telekommunikationsföretaget Telenor meddelade på måndagen att de samarbetar med Nvidia för att införa artificiell intelligens i Norden. Målet är att göra sina interna operationer mer effektiva och skapa nya AI-möjligheter och partnerskap.

Nvidia blir suverän AI-molnpartner

Telenor avser att bli en suverän AI-molnpartner för Nvidia och implementera generativ AI på nationell nivå över de nordiska marknaderna. Samarbetet sträcker sig över olika områden, från förbättringar inom kundservice till optimering av nätverk.

Telenor storsatsar på AI-infrastruktur

Under det första året av samarbetet planerar Telenor att investera cirka 100 miljoner norska kronor (9,5 miljoner dollar) i Nvidias infrastruktur. Syftet är att driva adoptionen av AI både internt och för externa affärskunders behov.

Utforskar 5G och AI-integration

Telenor avser även att använda partnerskapet för att utforska mjukvarubaserade nätverkslösningar som möjliggör samtidig användning av 5G och AI-teknologier på en gemensam infrastruktur.

Framtidsinriktat samarbete

“Samarbetet med Nvidia kommer att hjälpa Telenor att leverera banbrytande lösningar till våra kunder, driva innovation och effektivitet i hela vår verksamhet och bidra till utvecklingen av AI-ekosystemet i Norden.” säger Amol Phadke, global teknikchef på Telenor.