Besökare från 57 länder på konserten

Under fredagens stora konsert på Friends Arena användes rekordstora mängder mobildata, enligt siffror från Tele2. De cirka 65 000 besökarna använde i genomsnitt 190 megabyte data per person, vilket motsvarar nästan 2 timmars streamad musik eller över 50 uppladdade bilder per person. Några av de mest använda apparna för att dela konsertupplevelsen var Snapchat och Facebook.

Enligt Tele2:s roamingsiffror befann sig besökare från 57 länder på arenan under konserten, där majoriteten av de utländska besökarna kom från USA. Gårdagens konsert markerade även starten för det nya 5G-nätet från Ericsson, som Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility bygger på Friends Arena.

Rekordstor dataanvändning

Under konserten laddades det upp totalt 1092 gigabyte data, vilket motsvarar den mängd data som hela Örebro använde under samma kväll. Varje person på konserten använde i genomsnitt 190 megabyte data och laddade upp 80 megabyte bilder och filmer från sina smartphones, vilket är nästan 50 procent mer än vad besökarna på Beyoncé-konserten gjorde förra året.

Internationella besökare

Den första konserten av tredagars-turnén på Friends Arena lockade besökare från över 57 länder, enligt Tele2:s roamingsiffror. De vanligaste länderna som de utländska besökarna kom ifrån var USA, Danmark och Finland.

Flitigt delande på sociala medier

Konserten igår spreds även flitigt i sociala medier. De appar som användes mest för att ladda upp data och dela med omvärlden var iCloud, Snapchat och Facebook. De appar som de flesta besökare tittade på och laddade ner data från under konserten var Snapchat och Instagram.

-Vi är mycket glada att tillsammans med Ericsson få bygga ett helt nytt 5G-nät både på Friends Arena och i stora delar av övriga Sverige. På Tele2 har vi lång erfarenhet av att jobba med arenauppkoppling och 5G kommer att revolutionera upplevelsen på konserter med betydligt bättre möjligheter att dela med sig av sina upplevelser i realtid, något som vi ser efterfrågas starkt av fansen. När det är 65 000 besökare på en liten yta ställer det höga krav på uppkopplingen och det är det vi nu löser, säger Elin Ovéus, nätchef på Tele2.

Källa: Tele2

Metod

Alla siffror kommer från data genererad av besökare på konserten den 17 maj med Tele2 eller Comviq-abonnemang. Roamingdatan baseras på utländska besökare som under vistelsen i Sverige använder Tele2:s nätverk.