Taxichaufförer runtom i Sverige har inlett en strejk i protest mot de rådande arbetsvillkoren hos de appbaserade taxijättarna Uber och Bolt. Det är föreningen Taxiunionen som står bakom strejken, där ett av huvudbudskapen är att upphöra med körningar till och från Arlanda varje måndag. Samtidigt kräver man att serviceavgiften för chaufförerna kraftigt sänks.
Protest mot ekonomisk press
Under en längre tid har taxichaufförer uttryckt sin frustration över de förutsättningar som Uber och Bolt erbjuder sina förare. Flera förare har vittnat om att de dagligen går med förlust på grund av de höga serviceavgifterna och de låga ersättningarna. Taxiunionens ordförande, Nasar Khan, förklarar syftet med strejken och varför Arlanda har blivit en central del i protesterna.
– Syftet idag är att förmå Swedavia att göra något åt Uber och Bolt här på Arlanda. Vi går back varje dag i princip, säger Khan till TV4.
Kritik mot Uber och Bolt
Khan menar att appbaserade aktörer som Uber och Bolt utnyttjar de nuvarande arbetsmodellerna, där förare tekniskt sett är egna företagare och därmed kringgår anställningsregler. Detta har lett till att förare ofta står utan ordentliga arbetsvillkor och trygghet.
– De kan kringgå reglerna eftersom vi är anställda genom egna företag och inte direktanställda. Vi har fått nog, fortsätter Khan.
Samarbete med Gigwatch
Taxiunionen har fått stöd från organisationen Gigwatch, som aktivt arbetar för att förbättra arbetsvillkoren inom gigekonomin. Samarbetet har som mål att förändra ersättningsmodellen och de rättigheter som förare har på arbetsplatsen.
Gigwatch har bland annat lyft fram ett nytt avtal som Ubers svenska förare tvingas underteckna, vilket ger Uber makten att ensidigt ändra förarnas ersättningar utan förvarning.
– Förarna, om de godkänner avtalet, accepterar att Uber gör detta utan att motivera varför eller ens informera dem på förhand. Förarna kan inte heller koppla upp sig mot plattformen, och således inte arbeta, förrän detta avtal har accepterats, har Gigwatch påpekat.
Ökad politisk debatt
Frågan om taxiförarnas arbetsvillkor har gett upphov till en bred debatt inom branschen. Kritik riktas inte bara mot Uber och Bolt, utan även mot de politiska beslutsfattarna som förare och branschrepresentanter menar inte gör tillräckligt för att skydda förarnas rättigheter.
Klagomål om långa arbetstimmar och låga löner har blivit allt vanligare. Flera förare menar att appföretagens avgifter, där Uber tar 35 procent och Bolt 25 procent, gör det omöjligt att få en rimlig inkomst. Krav på regleringar och bättre villkor är därför ett centralt inslag i debatten.
Strejken vid Arlanda och Taxiunionens fortsatta protester sätter press på beslutsfattare att agera och säkerställa en mer rättvis arbetsmiljö för taxichaufförerna som är anslutna till de stora plattformsföretagen.
Uppdatering
Jens Öhgren, Senior PR Manager på Bolt Nordics, har efter publiceringen inkommit med en kommentar på artikeln som Finanstid valt att publicera.
“De ökande kostnaderna och krympande marginalerna är en utmaning för hela taxibranschen, och vi har full förståelse för att förare vill maximera sin intjäning. Under hösten har vi höjt priserna i Stockholm, och nyligen även på Arlanda, för att möta dessa utmaningar.
Bolt erbjuder en marknadsplats där taxiförare och kunder möts. Intäkterna är i paritet med, eller något bättre än, de fasta lönerna i taxiavtalet. Vi har sett att det mest effektiva sättet att öka förarnas intäkter är att minska deras väntetider och erbjuda fler resor, till de priser som marknaden tillåter. Dessutom investerar vi kontinuerligt i kundkampanjer och förarbonusar. Förare får alltid full ersättning, även om kunden betalar ett rabatterat pris.
Vi strävar alltid efter en öppen och konstruktiv dialog med alla våra partners. Dock försvåras möjligheterna till dialog med Taxiunionen då de driver en konkurrerande taxiapp, vilket begränsar diskussionerna kring priser och avgifter.”