Med kombinationen av teknik från tadoº och aWATTar kommer kunder dra nytta av flexibla energimarknader när de värmer sina hem, laddar elfordon eller driver sina hem med solceller. Det framgår av ett pressmeddelande. 

  • tado°, Europas ledande intelligenta klimathanteringsplattform, har som mål att driva Europas energiomställning framåt
  • aWATTar är en energipionjär som erbjuder en unik mjukvara för lastreglering, handel samt hantering, och som kan dra fördel av flexibla energimarknader
  • Kombinationen av teknologierna från tado° och aWATTar gör att kunder automatiskt kan planera sin energiförbrukning av värme och AC till tider med låga priser utan att kompromissa med komforten

tado°, den europeiska ledaren inom intelligent hemklimathantering, har idag meddelat sitt förvärv av aWATTar GmbH, ett teknikföretag som banar väg för lastreglering genom energitariffer för användningstid. Denna kombination av tado°- och aWATTar-teknologier möjliggör tillväxten av förnybara energikällor på den europeiska energimarknaden, för en mer hållbar framtid.

Skiftande priser ger betydande besparingar
79 procent av hushållens energiförbrukning kommer från värme och varmvatten. tado° planerar att utnyttja energiomställningen mot elektrifiering av uppvärmning. Eftersom intermittenta förnybara energikällor (sol och vind) är hörnstenen i övergången, blir elpriserna allt mer rörliga. tado°s teknologi kan på ett intelligent sätt flytta uppvärmningen av bostäder till lägre priser på en flexibel energimarknad. Att kombinera detta med aWATTars energitariffer för användningstid kommer att ge kunderna en betydande möjlighet att spara på sina energikostnader samtidigt som de behåller den komfortnivå de är vana vid.

Från uppvärmning och kyla, till elfordon och solceller
tado°´s marknadsledande värme- och kylplattform är kompatibel med 18 000 värmesystem från över 900 tillverkare. Tio år av användarinsikter och algoritmisk utveckling är kärnan i denna teknik.

aWATTar har tidigare utvecklat integrationer med OEM:s från elfordonsladdning och solcellsindustrin. Förvärvet gör tado° till en viktig teknologiplattform som gör det möjligt för kunder att automatiskt flytta sin energiförbrukning över en rad intelligent hanterade applikationer specifikt mot tider med lägre priser.

Förnybar energi för Europa
Det nuvarande energisystemet kan endast innehålla en begränsad mängd förnybar energi för att garantera försörjningstryggheten. Kombinationen av tado°- och aWATTar-teknologier kommer att göra det möjligt för kunder att bli en proaktiv del i ett mer flexibelt energisystem, vilket möjliggör en ökning av andelen förnybar energi över hela Europa.

– Teamet på aWATTar har byggt en stark teknologisk ryggrad. Energitariffer för användningstid genom algoritmisk handel och faktureringsautomatisering gynnar inte bara uppvärmning utan också laddning av elfordon och solcellsapplikationer. Deras teknologier erbjuder stort värde för kunderna och vi ser fram emot att arbeta med dem för att leverera en bättre framtid av energi i Europa: energianvändning helt i synk med naturen, när vinden blåser eller solen skiner, säger tado°s medgrundare och CPO Christian Deilmann.

– Vi har varit stora fans av tado° under lång tid. Båda företagen delar den starka visionen om en smart och decentraliserad energivärld. Vi är mycket glada över att kunna ta aWATTar till nästa nivå i samarbete med tado°. Att se hur tado°:s smarta termostater kan flytta energiefterfrågan över våra tariffer för användningstid har varit otroligt. Vi ser fram emot att vidareutveckla dessa teknologier tillsammans för våra kunder, säger aWATTars VD Simon Schmitz.

tado° samarbetar redan med en mängd olika OEM-företag och 12 av de 20 bästa allmännyttiga företagen i Europa, såsom E.ON, Engie, Octopus, Ovo, Total, Shell, Naturgy, Vattenfall, EDF, Iberdrola, SSE och Eni. De nya erbjudandena kommer också att vara tillgängliga för alla dessa befintliga och nya tado°-partnerskap.

Som en del av övergången till att bli den mest effektfulla energieffektivitets- och förvaltningsplattformen planerar tado° att förvärva andra företag inom energisektorn som kan driva konsolidering till denna snabbt växande marknad. aWATTars medgrundare Simon Schmitz (VD) och Peter Netbal (CTO) kommer att fortsätta driva aWATTar-strategin som VD för aWATTar GmbH och som nya aktieägare i tado° GmbH.