Chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt ger tummen upp till beskedet om sänkt marginalskatt i budgeten. “Reformen kostar ingenting eftersom den kommer att öka antalet arbetade timmar,” säger han i ett inlägg på hemsidan.
Regeringens förslag om sänkt marginalskatt
Regeringen har föreslagit en sänkning av marginalskatten med tre procentenheter, från 55 till 52 procent. Reformen förväntas kosta statskassan 4,7 miljarder kronor, men det finns förhoppningar om att den kommer att bli självfinansierad. Tanken är att en lägre marginalskatt ska motivera fler människor att arbeta mer, vilket i sin tur skulle öka de totala skatteintäkterna.
Självfinansierande reform
Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom, delar regeringens bedömning och ser positivt på förslaget. Han menar att reformen i praktiken inte kostar något, eftersom den sannolikt kommer att leda till ett ökat antal arbetade timmar.
“Reformen kostar ingenting eftersom den kommer att öka antalet arbetade timmar och bidra till ökade skatteintäkter. Det är en reform som är självfinansierad och därmed inte tar utrymme från andra möjliga reformer. Ökade arbetstimmar leder till mer välfärd att fördela, och att kommuner och regioner får ökade skatteintäkter,” säger han.
Ökad tillväxt och konkurrenskraft
Enligt Daunfeldt har de höga marginalskatterna länge varit ett hinder för Sveriges ekonomiska tillväxt och konkurrenskraft. Han anser att sänkningen av marginalskatten är ett nödvändigt steg för att skapa incitament för fler att arbeta och på så sätt bidra till landets ekonomiska välstånd.
“Det är därför på tiden att regeringen slopar avtrappningen av jobbskatteavdraget eftersom det uppmuntrar till fler arbetade timmar och stärker vårt välstånd. Den här förändringen är en viktig pusselbit för att kunna kalla denna budget för en tillväxtbudget,” säger Daunfeldt.
En viktig budget för framtiden
Regeringens beslut om sänkt marginalskatt ses av många som en viktig åtgärd för att främja tillväxten i Sverige. Genom att skapa ett skattesystem som uppmuntrar till arbete kan landet bättre möta de utmaningar som följer med en åldrande befolkning och ett globalt konkurrensutsatt näringsliv.
Med en sänkt marginalskatt hoppas regeringen att fler människor kommer att välja att arbeta fler timmar, vilket inte bara leder till ökade skatteintäkter utan också till en ökad välfärd för hela samhället.