En ny analys från Finansinspektionen avslöjar att svenska investerare drabbades av förluster på cirka 72 miljoner kronor i samband med Gamestop-affären i början av 2021. Det är främst unga män som köpte aktier för relativt små belopp som förlorade en betydande del av sina investeringar.

Handel med instrument med hög volatilitet är mycket riskabelt, och majoriteten av de som investerade i Gamestop förlorade pengar, även om utfallen varierade med några få som tjänade stora summor medan andra förlorade mycket. De stora vinnarna i denna handel var aktiemäklarna, då svenska investerare måste betala både courtage- och valutaväxlingsavgifter när de handlar med utländska aktier. Som investerare är det alltid viktigt att vara medveten om de avgifter som är förknippade med aktiehandel, säger Mathias Lien Oskarsson, analytiker på Ekonomisk analys på FI.

I början av 2021 fick en relativt okänd amerikansk aktie i en datorspelsåterförsäljare plötsligt stor uppmärksamhet. Detta skedde när en grupp investerare, via sociala medier, gick samman för att driva upp aktiepriset. Aktien, Gamestop, steg med otroliga 1 500 procent på bara några dagar. Snart därefter rapporterades det om andra aktier vars priser också påverkades på samma sätt, inklusive den amerikanska biografkoncernen AMC. Fenomenet fick snabbt namnet “meme-aktier” på grund av de humoristiska inslag som fanns i internetforumen där aktierna diskuterades.

Finansinspektionen har analyserat vilka som handlade dessa aktier och vilka som förlorade eller vann på sina investeringar. I Sverige var det över 130 000 personer som handlade någon av aktierna. Det var främst unga personer som stod för handeln, och av dessa var nio av tio män. De flesta av dem handlade med små belopp, och majoriteten sålde sina innehav helt före årsskiftet 2021/2022.

Den totala förlusten för svenska investerare i Gamestop uppgick till cirka 72 miljoner kronor. Utfallet för handeln med AMC var generellt sett positivt, men förlorarna var fler än vinnarna även i detta fall.