OMXS30 som är indexet över de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen noterade på måndagseftermiddagen 2185,5 vilket är nivåer som vi inte sett sedan mars 2022, innan den längre nedgången inleddes. I stort sett alla världsbörser har inlett starkt men starkast har just det svenska storbolagsindexet gått. Ännu så länge har varje handelsdag på det nya året avslutats på plus och det ser ut som att även måndagen kommer att göra det.

Hela 6,8 procent har OMX S30 stigit på årets första handelsdagar, det är långt bättre än andra större index. Närmast av de bevakade ligger tyska DAX som ökat med 5,15 procent på samma tid, finska OMX Helsinki 25 har också gått starkt med en uppgång på 4,31 procent i år. De amerikanska börserna har inlett med uppgång men mer blygsamt på runt en procent.

Samtidigt som världsbörserna har en raketstart så är det inte så mycket som ändrats i framtidsutsikterna. Inflationen i världen ligger kvar på historiskt höga nivåer, energi- och bränslepriser tillsammans med kraftigt höjda boräntor urholkar hushållens köpkraft. På toppen av det har vi ett fortgående krig i vår absoluta närhet som är svårt att bedöma vart det ska sluta. Ekonomer förväntar sig att en global recession breder sig ut över världens marknader, ett resultat av att centralbanker valt att höja styrräntorna i en historiskt hög takt under större delen av 2022, i mål om att få kontroll över den skenande inflationen. Hur djup recessionen blir är det ingen som vet samtidigt som marknadsaktörer försöker sitt bästa i att prisa in en kommande recession. Om man frågar olika bankinstitut och prognosmakare vad de tror kring den framtida konjunkturen kommer man med hög sannolikhet få olika svar på den ställda frågan. Med det sagt råder det fortsatt en viss osäkerhet i marknaden, något som gör 2023 till ett väldigt intressant år på börsen där den makroekonomiska bilden lär styra ett tag till.

Så startar de olika börserna 2023

OMX Stockholm 30 6,88 %
DAX 5,15 %
OMX Helsinki 25 4,31 %
Dow Jones UK 3,17 %
OMX Copenhagen 20 2,44 %
Dow Jones 1,46 %
OSEBX Oslo 1,13 %
Nasdaq 0,98 %
Nikkei -0,46 %

 

Teknisk analys på OMXS30 kan läsas här!