Alisha Fredriksson bland finalisterna i Young Inventors Prize 2025.

Den svensk-kanadensiska ingenjören Alisha Fredriksson, 30, har tagit plats bland världens mest lovande unga innovatörer. Som en av tio finalister i European Patent Offices prestigefyllda Young Inventors Prize 2025, hyllas hon för sin banbrytande teknik som kan förändra hela sjöfartsindustrins miljöpåverkan.

Tillsammans med sin medgrundare, kinesiska Roujia Wen, 29, har Fredriksson utvecklat ett modulärt koldioxidinfångningssystem för fartyg. Företaget Seabound, som de grundade i Storbritannien 2021, siktar på att adressera ett av transportsektorns största klimatproblem – de enorma utsläppen från global sjöfart.

– Sjöfarten tampas fortfarande med stora koldioxidutsläpp eftersom dagens lösningar varken är effektiva eller ekonomiskt hållbara. Vi bestämde oss för att lösa utmaningen tillsammans, säger Alisha Fredriksson.

Ett globalt miljöproblem

Sjöfarten står i dag för cirka 3–4 procent av EU:s totala koldioxidutsläpp – motsvarande 124 miljoner ton varje år inom unionen och över 800 miljoner ton globalt. Trots att branschen är kritisk för världshandeln har den halkat efter i klimatomställningen, mycket på grund av de tekniska och ekonomiska hinder som omgärdar större ombyggnationer av fartygsflottan.

Här kommer Seabounds innovation in som ett potentiellt genombrott.

Enkel installation, stor effekt

Till skillnad från konventionella koldioxidinfångare, som ofta är tunga, energikrävande och svåra att installera, bygger Seabounds lösning på ett kompakt, containerbaserat system. Det installeras direkt på fartygens skorstenar och använder kalkstenpellets för att binda koldioxiden ur avgaserna – utan att kräva extern energitillförsel.

Systemet är inte bara lätt att eftermontera på befintliga fartyg, det är också energieffektivt då det använder avgaserna som drivkraft. Vid fullskaliga tester till sjöss har tekniken visat sig kunna fånga in hela 78 procent av fartygens koldioxidutsläpp och upp till 90 procent av svavelutsläppen.

Från forskning till konkret lösning

Fredriksson, som tidigare arbetade med maritima e-bränslen, insåg snabbt att tillgången till infångad koldioxid var ett växande problem. För att möjliggöra övergången till klimatneutrala bränslen krävs koldioxid som råmaterial – något dagens infrastruktur inte kan leverera i tillräcklig omfattning.

Med Seabound erbjuder hon och Wen en lösning som inte bara minskar utsläppen, utan också gör det möjligt att samla in koldioxid som kan återanvändas inom industrin.

– Genom att använda kalciumbaserade material blir det möjligt att lagra koldioxiden lika enkelt som vilken annan last som helst, utan specialutrustning, förklarar Roujia Wen.

Priset som lyfter framtidens innovationer

Young Inventors Prize belönar unga innovatörer under 30 år som med hjälp av teknik arbetar för att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål. I år har över 450 kandidater bedömts av en oberoende expertjury, och vinnaren tillkännages den 18 juni under en ceremoni på Island.

Oavsett utgången har Alisha Fredriksson redan markerat sin plats som en nyckelperson i arbetet för en grönare framtid till havs.