Black Friday och Cyber Monday har på senare år utvecklats till globala fenomen där miljarder spenderas varje år. Under årets mest hektiska shoppingperiod slog över 30 000 Stripe-kunder runt om i världen nya försäljningsrekord på plattformen. Det skapades också mer än fem miljoner nya Stripe Billing-prenumerationer från Black Friday till Cyber Monday.

Nytt fyradagarsrekord

Under perioden från Black Friday till Cyber Monday (BFCM) hanterade Stripe mer än 300 miljoner transaktioner, med en total betalningsvolym på imponerande 18,6 miljarder dollar. Detta var den största fyradagarsperioden någonsin för Stripe.

Högt tempo och hög tillgänglighet

Under BFCM övervakade Stripe sina prestationer i realtid på en dedikerad webbplats, inklusive drifttiden för Stripe API. Imponerande nog upprätthöll Stripe API en tillgänglighet på över 99,999 %, med en topp på hela 27 395 förfrågningar per sekund. Detta är enastående stabilitet och tillförlitlighet med tanke på den enorma belastningen under shoppinghelgen.

Från fysiskt till digitalt

Black Friday myntades ursprungligen i Philadelphia på 1960-talet för att beskriva den fysiska infrastrukturens utmaningar när massor av människor strömmade till butiker i början av julhandeln. Men sättet vi handlar på har förändrats dramatiskt sedan dess. Idag görs nästan hälften av alla inköp under Thanksgiving-helgen online, vilket är skälet till att perioden sedan 2005 även omfattar Cyber Monday. Det är nu inte bara fysiska butiker och vägar som står inför utmaningar, utan även den digitala finansiella infrastrukturen.

Stripe som pålitlig partner

Under BFCM nådde Stripe en toppvolym på imponerande 93 304 transaktioner per minut, samtidigt som API-upptiden var högre än 99,999 %. Denna nivå av tillförlitlighet säkerställde att stora företag som Amazon, Shopify, Lightspeed och Squarespace kunde maximera sina intäkter under de mest intensiva shoppingdagarna på året.

Shopifys VP of Engineering, Farhan Thawar, säger: “Black Friday-Cyber Monday är den mest hektiska tiden på året för Shopify-handlare. Stripes branschledande drifttid och prestanda hjälpte till att säkerställa miljontals framgångsrika transaktioner.”

Globalt fenomen

BFCM har sina rötter i USA men har nu blivit en global händelse. Under den senaste helgen hanterade Stripe över en miljard transaktioner i valutor som GBP, EUR, CAD och AUD, och gjorde det möjligt för köp i 185 länder. Vanliga köpmönster inkluderade amerikaner som handlade från kanadensiska företag och brittiska konsumenter som handlade från företag inom euroområdet.

Viktiga partnerskap

Edward Whatmore, Chief Digital Officer på Mountain Warehouse, en av Storbritanniens största säljare av friluftsutrustning, säger: “Black Friday kan vara en riktigt stressig period för oss. Att ha en stabil plattform med hög tillgänglighet är avgörande, så lyckligtvis kunde vi byta till Stripe och driva all vår trafik genom plattformen. Med Stripe behöver vi inte oroa oss för tillförlitligheten.”

Jean-Cédric Costa, CIO på La Redoute, den franska detaljhandeln med flera kanaler, tillägger: “Varje år är Black Friday och Cyber Monday ett måste för oss som arbetar med e-handel. Att ha en pålitlig betalningspartner som Stripe är avgörande för att hantera dessa enorma volymer, och vi är mycket nöjda med det företagsstöd vi får från dem.”

Imponerande tillväxt

Under de senaste tio åren har transaktionsvolymen på Stripe under BFCM ökat med över 300 gånger. Stripe BFCM:s instrumentpanel visade den rekordhöga volymen i realtid tillsammans med mätvärden för olika Stripe-produkter. Totalt under BFCM:

  • Mer än 5,4 miljoner prenumerationer skapades med Stripe Billing, vilket är mer än ett abonnemang för varje medborgare i Irland. Detta innebär att många företag som använder Stripe kommer att dra nytta av återkommande abonnemangsintäkter även långt efter att BFCM är över.
  • Mer än 250 000 Stripe Climate-bidrag gjordes, vilket direkt kommer att bidra till att minska mängden koldioxid i atmosfären.
  • Över 530 000 minuter, motsvarande mer än ett helt år, av utcheckningstid sparades med Link, Stripes utcheckning med ett klick.
  • Mer än 16,7 miljoner bedrägliga transaktionsförsök förhindrades med Stripe Radar.

En framtid med större utmaningar

David Singleton, Chief Technology Officer på Stripe, säger: “När våra kunder svarar på den ökade efterfrågan från konsumenterna är vi fixerade vid att ständigt förbättra tillförlitligheten. Toppdagar som Black Friday ger oss en glimt av hur en genomsnittlig dag på Stripe kommer att se ut inom kort. Stripe är redan förberett för att hantera de mycket större volymer som våra kunder kommer att behöva från oss när deras företag växer.”