Stockholmsbörsen inledde handelsdagen med en markant nedgång, påverkad av svaga resultat i rapporter från tre storbolag: Volvo, Telia och SCA. OMXS30-indexet föll till 2.356 vid 9.30-tiden, med aktieomsättningar värda över 2,8 miljarder kronor.

Internationella marknadstrender

Till skillnad från den lokala nedgången på Stockholmsbörsen, visade andra europeiska marknader en blandad bild. DAX i Frankfurt noterade en mindre nedgång på 0,2 procent, medan CAC 40 i Paris steg med 1,3 procent, delvis drivet av framgångar inom lyxsektorn.

OMXS30

OMXS30-listan utmärkte sig Essity med en uppgång på 1,2 procent, en återhämtning från torsdagens nästan 4-procentiga fall efter rapportpresentationen. Nordea sänkte dock sin rekommendation för Essity till “behåll” från tidigare “köp”, med en oförändrad riktkurs på 245 kronor.

I motsats till Essitys framgångar befann sig Telia, Volvo och SCA i botten av indexet. Telia såg det största fallet med 6,3 procent, följt av Volvo med 2,6 procent och SCA med en nedgång på över 2 procent.

Volvo, SCA och Telia – Rapportanalys

Volvo

Volvo presenterade en blandad rapport. Trots en total utdelning på 18 kronor per aktie, 4 procent över förväntan, och ett rörelseresultat på 16,9 miljarder kronor, 5 procent över prognoserna, var orderingången på lastbilar lägre än förväntat. Företaget justerade även ner sina förväntningar för den europeiska lastbilsmarknaden och marknaden för anläggningsmaskiner.

SCA

SCA rapporterade ett ebitda-resultat på 1.635 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, vilket överträffade förväntningarna med 16 procent. Utdelningen på 2:75 kronor per aktie var också högre än de förväntade 2:53 kronorna. Dock publicerade blankarfirmorna Viceroy och Ningi Research negativa rapporter om företaget under torsdagen.

Telia

Telia rapporterade ett justerat ebitda-resultat som var i linje med förväntningarna, liksom en utdelning på 2 kronor per aktie för 2023. Företaget förutspår en låg till medelhög ensiffrig tillväxt för det justerade ebitda-resultatet under 2024. VD Allison Kirkby avböjde att kommentera rykten om att företaget överväger att sälja TV4.