Efter flera månader med vikande försäljningssiffror fick modebranschen ett välkommet uppsving i mars. Enligt Svensk Handels Stilindex ökade försäljningen markant, särskilt inom e-handeln. Men utmaningarna för branschen kvarstår.
Kläd- och skohandeln vänder uppåt
Mars månad bjöd på positiva siffror för modehandeln. Försäljningen av kläder ökade med 6,5 procent, medan skohandeln noterade en uppgång på hela 9,8 procent jämfört med mars 2024. Framför allt var det e-handeln som drog det tyngsta lasset — klädförsäljningen online steg med imponerande 21,2 procent.
I de fysiska butikerna var ökningen mer modest: klädförsäljningen steg med 2,2 procent och skohandeln med 10,4 procent. Det milda vårvädret tros ha spelat en avgörande roll för de förbättrade siffrorna.
– En förhållandevis bra månad är både ett viktigt styrkebesked och högst välkommet, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Konsumenterna återvänder – men utmaningar kvarstår
Att konsumenterna återigen hittat till både digitala och fysiska butiker ses som ett styrketecken, men det är för tidigt att ropa hej, menar Sofia Larsen.
– Vi ska vara försiktiga med att dra allt för långtgående slutsatser kring en enskild månad, men hoppas givetvis att denna positiva trend håller i sig framöver. Det behöver modehandeln, säger hon.
Enligt Stilindex var det framför allt mellanprissegmentet som stod för den starkaste utvecklingen under mars. Men trots de glädjande siffrorna är läget fortsatt utmanande för många handelsföretag.
Hårda villkor för företagen
Bakom de positiva siffrorna döljer sig en verklighet präglad av pressade marginaler, höga kostnader och efterverkningar av pandemin. Många företag kämpar fortfarande med att återhämta sig ekonomiskt.
– Marginalerna är pressade, kostnaderna höga, och pandemins ekonomiska efterskalv märks fortfarande i form av bland annat skatteanstånd som nu ska betalas tillbaka, säger Sofia Larsen.
Osäkerhet på global nivå
Ytterligare ett orosmoln för modebranschen är den instabila globala handelspolitiken. Diskussioner om nya tullar i USA och Kina skapar osäkerhet och försvårar framtidsplaneringen.
– Det politiska spelet kring nya tullar skapar osäkerhet för våra medlemsföretag. Stora delar av modebranschen verkar, på ett eller annat vis, på en global marknad, säger Sofia Larsen och understryker vikten av långsiktiga och stabila förutsättningar.
Försiktig optimism
Sammantaget ger mars månads resultat anledning till viss optimism inom modehandeln. Men vägen till återhämtning är fortfarande lång, och branschen behöver både stabilitet och stöd för att kunna blicka framåt med tillförsikt.