SSAB omställning. Sveriges största koldioxidutsläpp minskar

SSAB:s stålverk i Luleå, som står för sju procent av landets totala koldioxidutsläpp, är redo för en omfattande omställning. Masugnen och koksverket ska ersättas av ett elektrostålverk som ett led i övergången till fossilfri stålproduktion.

Den svenska stålindustrin är en av de största utsläppskällorna av koldioxid. Omställningen är avgörande både för klimatet och för att bibehålla konkurrenskraften inom industrin.

Miljardsatsning för fossilfritt stål

SSAB får nu 1,45 miljarder kronor i stöd från “Fonden för en rättvis omställning” med medfinansiering från staten. Tillväxtverket beviljar stödet och betonar vikten av omställningen.

Stödet bidrar till en fossilfri stålproduktion i linje med EU:s mål om klimatneutralitet senast 2050, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.

Energi- och näringsminister Ebba Busch framhåller att detta är en viktig del i att skapa nya jobb och stärka Sveriges gröna ledarskap.

Omställningens nyckelfakta:

Projekt Detaljer
Omställningens mål Fossilfri stålproduktion
Stödets summa 1,45 miljarder kronor
Finansiärer EU:s fond och svensk statlig medfinansiering
Driftstart Slutet av 2028
Full kapacitet 2029

Tidplan för det nya stålverket

Det nya elektrostålverket beräknas tas i drift i slutet av 2028 och nå full kapacitet 2029. Stödet, som även godkänts av EU-kommissionen, ska säkerställa att omställningen sker snabbt och effektivt.

SSAB omställning
Ebba Busch. Foto: KD press

Svenska företag leder utvecklingen, och staten har en viktig roll i att stötta och undanröja hinder, säger Ebba Busch.