Trots skärpta regler kring marknadsföring och spelkontroll i Norden, visar en ny kartläggning från Finanstid att den svenska spelbranschen fortsätter att växa i en imponerande takt, medan utvecklingen i övriga nordiska länder ser annorlunda ut.
Enligt Dataspelsbranschens senaste Spelutvecklarindex har den svenska spelbranschen upplevt en remarkabel tillväxt de senaste åren. Några av de mest anmärkningsvärda siffrorna inkluderar:
- Omsättningen ökade med 28 % till 24,5 miljarder kronor
- Antalet anställda växte med 20 % till 7 944 personer
- 44 % av alla nyanställningar var kvinnor
- Svenskutvecklade spel har laddats ner närmare sju miljarder gånger
Johanna Nylander, Analyschef på Dataspelsbranschen, kommenterar på Dataspelsbranschens hemsida:
-Svensk spelutveckling är en exportnäring som verkar på en i hög grad global marknad. Tillväxt inom branschen sker både i etablerade växande bolag och i nyföretagande och utveckling av nya spelidéer.
Kontrast mot övriga Norden
Finanstids kartläggning visar att Sverige skiljer sig markant från de andra nordiska länderna när det gäller spelbranschens utveckling. Medan den svenska marknaden blomstrar, verkar tillväxten vara mer dämpad i grannländerna. Detta trots att hela regionen har infört striktare regler kring marknadsföring och spelkontroll.
Reglering av andra spelformer
Sedan 2019 regleras den svenska spelindustrin av Spelinspektionen. Endast licensierade operatörer får erbjuda speltjänster i Sverige och måste betala 18% skatt på vinsten från spel. Detta har skapat en mer reglerad marknad, men har inte hindrat tillväxten.
- Den svenska online-spelmarknaden förväntas växa med 5,69 % årligen mellan 2024–2029
- Bruttospelintäkterna (GGR) uppgick till 27 131 miljoner SEK 2023
- Per invånare över 18 år är GGR idag strax över 3 230 SEK
Hur kan spelindustrin fortsätta växa trots striktare regler? Finanstid frågar Jonas Evander, leg. psykolog och leg. psykoterapeut:
-Vi människor har en förmåga att lära oss av konsekvenser. Om ett beteende följs av en konsekvens som upplevs som positiv agerar vi på det sättet oftare i framtiden. Om du äter något som smakar gott ökar sannolikheten att du gör det igen. Det här kallas för förstärkning.
Vad är det som gör att dopamin spelar en så stor roll i vårt spelande?
-Förstärkning har en biologisk grund. Olika delar av hjärnan samt dopamin och andra signalsubstanser bidrar till att vi ägnar oss åt beteendet oftare. På det här sättet har förstärkning hjälpt oss människor att anpassa oss och överleva sedan urminnes tider.
Kan du förklara hur spel fungerar som en coping-mekanism för stress och ångest?
-Vårt beteende påverkas i högre grad av kortsiktiga konsekvenser än långsiktiga. Smaken av en till godis i stunden styr ditt beteende mer än vilken långsiktiga påverkan godisen kan ha på din hälsa. På samma sätt konkurrerar de snabba kickarna i spel ofta ut mer långsiktiga negativa konsekvenser. Många spel är designade för att dra nytta av människans uråldriga biologiska system. De är skapade för att vara så förstärkande möjligt så att vi ska fortsätta spela.
Om man bortser från den psykologiska aspekten av spel så finns det andra orsaker som lett till att spelindustrin vuxit hemma i Sverige. För att besvara dessa frågor har vi tagit hjälp av olika experter.
En av experterna är UX-specialisten Anna Selander som kommenterar kopplingen mellan upplevelser och interaktioner mellan olika plattformar.
Vad gör spelupplevelser unika jämfört med andra medier?
-Spel fortsätter att erbjuda unika, interaktiva upplevelser som andra medier har svårt att matcha, vilket upprätthåller ett starkt användarengagemang. Den interaktiva naturen av spel gör att spelare kan bli aktiva deltagare i berättelsen och spelets värld, snarare än passiva konsumenter, vilket skapar en djupare och mer personlig upplevelse, säger Anna Selander.
Hur anpassar sig spelindustrin till förändrade regelverk?
-Spelindustrin har visat sig vara mycket flexibel och anpassningsbar till föränderliga regelverk. Företag inom industrin utvecklar kontinuerligt nya affärsmodeller och spelmekaniker som uppfyller regleringskrav samtidigt som de förblir engagerande för spelare. Den teknologiska utvecklingen möjliggör dessutom nya spelupplevelser som lockar spelare, trots striktare regler, avslutar Anna Selander
Vilken roll spelar globaliseringen för spelindustrins tillväxt online? Denna fråga räcker vi vidare till ingen mindre än Google-experten Jorge Castro
-Globaliseringen spelar en viktig roll. Även om vissa marknader inför strängare regler kan spelindustrin expandera till nya, mindre reglerade marknader online. Google-sökningar inom spel ökar årligen på många fronter trots att det finns flera förbud i Sverige. En positiv sak är att Google nu rankar fler bolag med Spelinspektionens godkännande än bolag utan, i 90% av de fall jag kunde hitta. Detta är positivt eftersom sökningarna leder till godkända aktörer i stället för icke-godkända aktörer, som det var för några år sedan. Den utvecklingen går åt rätt håll, men att det fortsätter spelas så mycket tycker jag är märkligt. Den frågan får man rådfråga en psykolog om för att förstå varför människor dras till spelande, det vet jag inte, säger Castro
Finanstid fortsätter att gräva i frågan och tar hjälp av utvecklare för att besvara frågor kopplat till spelutvecklingen och vad som aktivt görs av spelutvecklare för att främja ett hälsosamt spelande. Vi passar på att fråga Christopher Augustsson som är utbildad programmerare, en så kallad ”fullstack utvecklare” med gedigen erfarenhet av programmering.
Vad gör spelutvecklare för att främja hälsosamt spelande?
-Spelutvecklare anpassar sig genom att implementera funktioner som främjar hälsosamt spelande. Funktioner som tidsbegränsningar, påminnelser om att ta pauser och verktyg för att övervaka spelbeteende är exempel på åtgärder som syftar till att stödja spelarnas välbefinnande. Sedan är det ett krav på att man har med spelpaus och andra bra tjänster för att varna spelarna, om det funkar vet inte jag men det är ett krav idag för att få marknadsföra spel, säger Christopher Augustsson, fullstack utvecklare och teamleader på Wideco.
Bra att veta
GGR står för Gross Gaming Revenue (bruttospelintäkter) och är en viktig ekonomisk indikator inom spelindustrin. Det representerar den totala summan pengar som spelbolag genererar från spelarnas förluster under en viss tidsperiod.
Källor
Rätt kompetens kan få spelbranschen att fortsätta växa
Spelbolag med svenska licenser omsatte 27,1 miljarder kronor under 2023
Miljöpartiet föreslår riktade satsningar på spelbranschen 2024
Dataspelsbranschen: Spelutvecklarindex
Summary of EU video games industry funding calls for 2024 – EGDF
Nödropet: ”25.000 spelutvecklare fattas i Sverige” – Dagens industri