Riksbanken har sänkt räntan med 50 punkter, och mer kan komma i december. Men hur agerar man smartast i det här läget som bolånekund? Och vilka är fällorna man ska undvika att kliva i? Om det redogör Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett blogginlägg och ger samtidigt sina bästa knep när bolånen ska förhandlas.
Bolåneräntorna är på väg nedåt. Flera banker sänkte räntan antingen före eller strax efter Riksbankens besked förra veckan, vilket öppnar för en ny konkurrenssituation. För den som har ett bolån är detta ett guldläge att förhandla – och ställa krav på bättre villkor.
Vad kan vi förvänta oss av rörliga räntor?
Möjligheten finns att vi kan se rörliga bolåneräntor närma sig 3 procentnivån om Riksbanken fortsätter med ytterligare en eller två räntesänkningar. Dock är marknaden fortsatt osäker, vilket även Riksbankschefen Erik Thedéen betonade i samband med det senaste beskedet.
Bundna räntor: Dags att binda?
När det gäller bundna räntor kan det vara läge att låsa sin ränta. Marknadsräntorna globalt, särskilt i USA, har stigit, och det kan påverka bankernas kostnad för att finansiera bundna lån. Om man planerar att binda sitt lån, kan nu vara ett bra tillfälle. Men tänk på att en bunden ränta innebär en kostnad om man bryter avtalet i förtid.
Förhandla på bästa sätt
Ett första tips i förhandlingen är att sluta fokusera på listräntan. Istället bör man titta på bankernas snitträntor, som ofta sammanställs på jämförelsesajter. Dessa ger en mer realistisk bild av vad som är möjligt att förhandla fram. Ta kontakt både med din nuvarande bank och andra banker som ligger bra till enligt dessa jämförelser. Gör det tydligt att du är redo att byta om du får bättre villkor.
Nytt vapen i förhandlingen
Ett effektivt verktyg i förhandlingen är amorteringsunderlaget, som du nu snabbt och digitalt kan begära ut från din bank. Tidigare kunde det ta tid att få ut detta underlag, men nu ska banken tillhandahålla det utan dröjsmål. Ibland kan själva begäran av amorteringsunderlaget vara tillräcklig för att få din bank att förbättra sina erbjudanden – ingen bank vill riskera att förlora en kund.
Bästa argumenten i förhandlingen
Att ha rätt argument är avgörande för en lyckad förhandling. Här är några av de starkaste argumenten du kan använda enligt Frida Bratt:
- ”Bankens finansieringskostnader har minskat” – vilket gör att de borde kunna erbjuda dig en bättre ränta.
- ”Jag är en lönsam kund” – om du har ett stort lån tjänar banken på dig och borde vara villig att ge bättre villkor.
- ”Jag är en trygg kund” – om du har en stabil inkomst och god betalningshistorik.
- ”Jag kan flytta andra produkter” – du kanske kan tänka dig att flytta försäkringar eller andra produkter till banken.
- ”Jag är beredd att byta bank” – ditt bästa argument, då bankerna ogärna ser kunder lämna.
Rabatt eller ränta?
Var tydlig med vad du förhandlar om – gäller det bolåneräntan direkt eller en rabatt på listräntan? Om det handlar om en rabatt bör du kontrollera hur länge den gäller och skriva upp när den går ut.
Varning för delade bindningstider
Ett vanligt råd är att ha olika bindningstider på olika delar av lånet. Men tänk på att en bunden del innebär att du är fast med banken även för den rörliga delen, vilket begränsar din möjlighet att hota med att byta bank.