Snart kan du identifiera dig med BankID i offentliga e-tjänster utomlands. Från och med nästa år blir det enklare för svenskar att få tillgång till offentliga e-tjänster i andra länder. BankID, Sveriges ledande e-legitimation, kommer snart kunna användas även utanför Sveriges gränser, vilket underlättar för 8,6 miljoner användare.

En ny era för digital identifiering

DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) har på uppdrag av BankID skickat in en anmälan som gör det möjligt att använda BankID i utländska offentliga e-tjänster. Detta steg är en del av EU:s arbete med att samordna digitaliseringen och skapa en gemensam standard för elektronisk identifiering inom unionen.

Kaisa Fexe, tillförordnad vd för BankID, ser positivt på utvecklingen:

– Under nästa år kommer samtliga 8,6 miljoner BankID-användare få möjligheten att identifiera sig med BankID i utländska offentliga e-tjänster. Det här är bara början på en spännande resa för svenska medborgare att använda sin e-legitimation inom EU, säger hon.

Så fungerar det

För att en e-legitimation ska bli godkänd för användning utomlands måste den gå igenom en särskild anmälningsprocess. När detta är klart har länderna inom EU och EES upp till ett år på sig att anpassa sina system för att stödja den nya e-legitimationen – men i många fall går det snabbare.

Det är obligatoriskt för offentliga myndigheter inom EU/EES att acceptera e-legitimationer som blivit godkända genom denna process. Det innebär att svenska medborgare snart kan använda BankID för att logga in på exempelvis sjukvårdssystem, universitetsportaler och andra offentliga tjänster i andra EU-länder.

Fördelar med internationell tillgång

Att kunna använda BankID i utländska offentliga e-tjänster medför flera fördelar:

  • Smidighet: Svenskar som bor, arbetar eller studerar utomlands slipper krångliga inloggningsprocesser.
  • Säkerhet: BankID:s höga säkerhetsstandard minskar risken för identitetsstöld och andra digitala hot.
  • Enhetlighet: Samma e-legitimation kan användas både i Sverige och utomlands, vilket förenklar vardagen för många.

Nästa steg i processen

DIGG:s anmälan markerar starten på ett arbete som syftar till att göra svenska BankID tillgängligt internationellt. Förhoppningen är att de första myndigheterna utomlands ska börja erbjuda BankID som identifieringsmetod redan nästa år.

– Vi är glada att ha påbörjat denna process och ser fram emot att fler offentliga myndigheter erbjuder BankID som en säker och enkel identifieringsmetod, säger Kaisa Fexe.

Med detta initiativ tar Sverige ytterligare ett steg framåt i den digitala utvecklingen, och det öppnar upp nya möjligheter för svenska medborgare världen över.