Enklare flygbokningar
Flygresenärer som bokar med lågprisbolaget Wizz Air kan snart säga adjö till krångliga kortbetalningar. Genom ett nytt samarbete med fintech-jätten Revolut ska flygbokningar bli både snabbare och smidigare. Men vad betyder det egentligen – och vad riskerar vi att ge upp i jakten på bekvämlighet?
Smidighet i fokus
Att slippa mata in kortuppgifter varje gång man bokar en resa är en förändring som säkert kommer välkomnas av många. Istället ska betalningen godkännas direkt i Revolut-appen med hjälp av biometrisk identifiering eller en kod. Lösningen, som först rullas ut i Wizz Airs mobilapp och senare på deras webbplats under 2025, är ännu ett exempel på hur betalningstjänster vill sudda ut gränsen mellan bank, teknik och konsumentupplevelse.
För Revolut är samarbetet med Wizz Air en tydlig signal om bolagets ambitioner att bli en självklar aktör även inom reseindustrin. Under 2024 har över 25 000 handlare börjat acceptera Revolut Pay – men Wizz Air blir ett av de mer namnkunniga exemplen på hur fintech letar sig in i vardagslivet på allt bredare front.
Bekvämlighet till vilket pris?
Det går inte att förneka att en förenklad betalningsprocess är efterlängtad, särskilt i resebranschen där varje steg från bokning till boarding ofta kantas av tidskrävande moment. Men den växande närvaron av fintech-aktörer som Revolut väcker också frågor om personlig integritet och datainsamling. Genom att använda Revolut Pay låter vi en privat aktör få ännu mer insyn i våra resvanor, köpmönster och ekonomiska beteenden.
Är det en acceptabel kompromiss i utbyte mot snabbhet och smidighet? För vissa är svaret självklart – för andra blir det ännu ett steg mot ett samhälle där gränsen mellan privat och kommersiell data suddas ut.
Resebranschen som testbädd
Att Wizz Air kliver in i detta samarbete är ingen slump. Lågprisbolag är ofta pionjärer när det gäller att implementera nya tekniska lösningar som sänker kostnader och effektiviserar processer. Genom att låta Revolut hantera betalningarna kan Wizz Air potentiellt spara pengar på traditionella kortavgifter och samtidigt erbjuda sina kunder en mer friktionsfri upplevelse.
Men frågan kvarstår: Vem tjänar egentligen mest på detta – resenärerna, flygbolagen eller fintech-bolagen?
En framtid av valmöjligheter – eller inlåsningar?
Det är lätt att se de positiva effekterna av den här typen av integrationer. Enkelhet, snabbhet och möjlighet att samla lojalitetspoäng kan låta som en win-win-situation. Men om Revolut Pay blir en standard hos allt fler reseaktörer riskerar det också att skapa inlåsningseffekter, där kunder förväntas ha vissa appar och betaltjänster för att få tillgång till de bästa priserna eller smidigaste bokningarna.
I slutändan kan samarbetet mellan Revolut och Wizz Air ses som en försmak på hur framtidens resor kommer bokas och betalas – med ett klick, ett fingeravtryck och en liten bit av vår integritet.