Skatteverket ställer höga krav på EQT
Riskkapitalbolaget EQT står inför en omfattande skattesmäll. Skatteverket kräver nu bolaget på närmare en halv miljard kronor i form av arbetsgivaravgifter och skattetillägg. Det totala beloppet som myndigheten kräver uppgår till 477 miljoner kronor.
– Det här är en direkt konsekvens av tidigare fattade beslut mot enskilda personer där vi anser att utbetalningarna har utgjort lön till de anställda, säger Johan Björkestrand på Skatteverket till Nyhetsbyrån Siren.
Långvarig konflikt om beskattning
Skatteverkets krav är den senaste utvecklingen i en långvarig tvist mellan myndigheten och riskkapitalbranschen. Under mer än ett decennium har det pågått diskussioner om hur den särskilda vinstdelningen, den så kallade carried interest, ska beskattas. Skatteverket menar att dessa vinstdelningar ska klassas som lön och därmed beskattas som sådan. Riskkapitalbranschen, däribland EQT, håller dock inte med om denna tolkning.
Storsälj av aktier efter upptaxering
Tvisten har redan haft betydande konsekvenser för flera personer i bolaget. Så sent som i februari rapporterade Dagens industri att flera toppchefer på EQT sålt stora mängder aktier i bolaget. Försäljningen skedde efter att cheferna blivit upptaxerade på hundratals miljoner kronor för vad Skatteverket anser vara oredovisad lön.
Skattesmällen slår mot moderbolaget
Den aktuella skattetvisten gäller denna gång inte enskilda personer, utan själva bolaget. Kraven riktas specifikt mot EQT Partners och moderbolaget EQT AB. Totalt kräver Skatteverket 477 miljoner kronor, vilket inkluderar både arbetsgivaravgifter och skattetillägg.
Vad händer nu?
Det återstår att se hur EQT kommer att bemöta Skatteverkets krav. Med tanke på branschens tidigare motstånd mot att vinstdelningar ska beskattas som lön, är det troligt att frågan kommer att prövas vidare, antingen genom rättsliga processer eller genom fortsatta förhandlingar.
Skattetvisten mellan EQT och Skatteverket sätter återigen fokus på den större frågan om hur riskkapitalbranschens intäktsmodeller ska beskattas. Det är en diskussion som sannolikt kommer att fortsätta påverka både branschen och den svenska skattepolitiken under lång tid framöver.