Skatteverket meddelar att skatteåterbäringen i år förväntas bli extra stor med höjda rese- och ränteavdrag. Dessutom ger skattekontot bättre ränta än många sparkonton.

Skattebeskeden på väg ut

Skatteverket börjar nästa vecka, från den 4 mars, skicka ut skattebeskeden till cirka sex miljoner svenskar med digitala brevlådor. För de som deklarerar digitalt och inte gör några ändringar är skatteåterbäringen förväntad att vara på skattekontot mellan den 9–12 april om deklarationen lämnas in senast den 3 april.

Möjliggjord av höjda avdrag

Återbäringen i år antas bli extra generös, delvis tack vare högre räntekostnader som resulterar i ökad skattereduktion. Det höjda reseavdraget, från 18,50 till 25 kronor per mil, kommer också att bidra till en ökad återbäring.

Högre ränta på skattekontot

Skattekontot erbjuder nu en ränta på 2,25 procent, skattefritt, vilket är högre än många vanliga sparkonton när skatteeffekten beaktas. Skatteverket påpekar dock att skattekontot inte är avsett som ett sparkonto, men det finns ingen begränsning för att sätta in pengar.

Nya inslag i årets deklaration

I årets deklaration inkluderar Skatteverket kontrolluppgifter från digitala plattformar, där skattskyldiga kan ha fått inkomster från försäljning av varor eller tjänster. Detta utgör en nyhet och påminner om att dessa inkomster måste deklareras.

Uttagsspärr för att undvika studsande pengar

För de som väljer att sätta in pengar på skattekontot och vill undvika att pengarna eventuellt studsar tillbaka rekommenderar Skatteverket att lägga in en uttagsspärr. Detta förhindrar oavsiktliga uttag från kontot.