H&M-utmanare dubblar vinsten – planerar jättenotering

Kraftig tillväxt för Shein

Den kinesiska onlineklädkedjan Shein, som utmanar den svenska detaljhandelsjätten H&M, har gjort stora ekonomiska framsteg under 2023. Enligt en rapport från den ansedda tidningen Financial Times har företaget mer än dubblat sin vinst jämfört med föregående år.

En ambitiös expansionsplan

Med sikte inställt på global expansion överväger Sheins ägare nu att notera företaget på en av de mest prestigefyllda börserna i världen, antingen Wall Street i USA eller Londonbörsen i Storbritannien. Denna strategiska manöver pekar mot företagets ambition att cementera sin ställning på den globala marknaden.

Imponerande finansiella resultat

Sheins finansiella resultat under 2023 är anmärkningsvärda. Försäljningen sköt i höjden till omkring 45 miljarder dollar, motsvarande nästan 480 miljarder svenska kronor. Ännu mer imponerande är att vinsten mer än fördubblades till ungefär 2 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 21 miljarder kronor.

Väntan på grönt ljus från Peking

För att ta steget mot en börsnotering i väst har Shein lämnat in en ansökan om tillstånd till de kinesiska myndigheterna. Enligt uppgifter till Financial Times från källor nära processen, förväntas godkännande att ges inom de kommande veckorna.

Potentialen för en rekordnotering

Om Shein erhåller det efterlängtade godkännandet, kan företagets börsintroduktion bli den största i världen under året. En sådan utveckling skulle inte bara bekräfta Sheins ekonomiska styrka utan också dess potential att dominera den globala marknaden för onlineförsäljning av kläder.

En global närvaro

Trots sitt ursprung i Kina har Shein en betydande internationell närvaro. Vid utgången av 2022 hade företaget över 10.000 anställda i Kina. I Singapore, där huvudkontoret nu finns, arbetar cirka 200 personer för Shein. Företagets grundare, 40-årige Xu Yangtian, äger för tillfället 37 procent av aktierna och är en av nyckelfigurerna bakom Sheins framgångssaga. Andra noterbara investerare inkluderar Sequoia China, General Atlantic och Abu Dhabi-baserade pensionsfonden Mubadala.

Med dessa framsteg och planer står Shein inför en spännande framtid, inte bara som en utmanare till etablerade detaljhandelsjättar som H&M, utan också som en potentiell ledare inom den digitala modeindustrin.