Dagens besked om BNP avslöjar att den svenska ekonomin återigen är på tillbakagång. SEB:s chefsekonom Jens Magnusson förutspår att Riksbanken kommer sänka styrräntan i augusti och ytterligare några gånger senare i år. Dessutom väntas regeringen vidta åtgärder.

Överraskande låga BNP-siffror

Gårdagens BNP-besked visade oväntat låga siffror. BNP-indikatorn sjönk med 0,8 %, vilket står i kontrast till Bloombergs analytikerkonsensus som låg på 0,0 %.

“Det här var till och med lägre än våra egna prognoser, som visade en nedgång på 0,3 procent,” säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Denna utveckling bryter den positiva trend som sågs förra kvartalet. I slutet av maj rapporterades en positiv tillväxt i BNP-indikatorn, vilket innebar att Sverige officiellt hade lämnat recessionen. Nu verkar trenden ha vänt igen.

Magnusson varnar dock för att dra alltför långtgående slutsatser baserat på dessa siffror.

“Man måste verkligen ta dagens siffror med en stor nypa salt. Detta är en preliminär siffra som är känd för sin osäkerhet och som ofta revideras kraftigt,” säger han.

Begränsad påverkan på Riksbanken

Beskedet är inte heller särskilt avvikande från SEB:s befintliga prognoser.

“Vi har redan en ganska låg tillväxtprognos för Sverige i år, men vi ser mer ekonomisk aktivitet under hösten och bra förutsättningar för svensk ekonomi att växa ordentligt under 2025,” säger Magnusson.

Han tror därför att beskedet kommer ha en begränsad påverkan på Riksbankens framtida beslut.

“Riksbanken är väl medveten om hur volatil denna siffra kan vara och kommer därför vara försiktiga med att dra stora slutsatser baserat på detta besked,” säger han.

SEB håller fast vid sin prognos om att räntan sänks med 25 punkter vid nästa penningpolitiska möte den 20 augusti.

“Det känns fortfarande som en rimlig prognos,” säger Magnusson, men tillägger att beskedet kan få Riksbankens direktion att tydligare kommunicera fler kommande sänkningar.

Prognos: 3 % vid årets slut

I slutet av året förväntar sig SEB en styrränta på 3%.

“Vi tror då att regeringen kommer att satsa mer pengar på finanspolitiska stimulanser, vilket också bidrar till ökad ekonomisk aktivitet under 2025,” avslutar Magnusson.