Statistiken visar på en positiv trend när det gäller antalet personer som försörjs på sociala ersättningar och bidrag i Sverige. Enligt SCB:s senaste mätning minskade antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag under 2022 till den lägsta nivån sedan mätningarna började 1990. Totalt var antalet helårspersoner som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag under 2022, 708 249 personer, vilket motsvarar 11,9 procent av den arbetsföra befolkningen (åldrarna 20–64 år).

Det är en minskning med 9,7 procent sedan 2021. Den största ersättningsformen är sjuk- och aktivitetsersättning, vilket står för 29,5 procent av det totala antalet helårsekvivalenter. Även här har antalet minskat stadigt, med över 50 procent sedan 2006. Det är glädjande att se att fler människor får möjlighet att försörja sig själva och sina familjer utan att vara beroende av sociala ersättningar och bidrag.

Skillnaderna i antalet personer som får ersättning är dock fortfarande stora på läns- och kommunnivå. Generellt har pendlingskommuner nära en storstad den lägsta andelen försörjda av sociala ersättningar och bidrag. Landsbygdskommuner, långpendlingskommuner nära större städer och pendlingskommuner nära mindre tätorter har den högsta.

Det är viktigt att fortsätta arbeta för att minska antalet personer som är beroende av sociala ersättningar och bidrag. Detta kan ske genom att skapa fler arbetstillfällen och genom att stärka människors möjligheter att utbilda sig och skaffa sig nya kunskaper. På så sätt kan fler människor få chansen att försörja sig själva och sina familjer på egen hand, vilket i sin tur bidrar till ett mer välmående samhälle för alla.