Idag slutfördes Mathems förvärv av Mat.se, i samband med vilket Axfood blir näst största delägare i Mathem, genom att avyttringen av Mat.se sker mot betalning i aktier i Mathem. Genom samgåendet skapas synergier och skala som ger bättre möjligheter att utveckla ett starkt erbjudande inom den renodlade e-handeln med hemleveranser.

– När Mat.se och Mathem nu slås samman skapas förutsättningar för ett än mer konkurrenskraftigt kunderbjudande inom renodlade hemleveranser. Axfood går också in i en ny spännande fas som delägare i Mathem, och med ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal mellan Dagab och Mathem. Samtidigt fortsätter vi utveckla och stärka Willys och Hemköps omnikanalerbjudande, där kombinationen av fysiska butiker och e-handel, med såväl hemleverans som upphämtning i butik, samverkar och kan bidra till fortsatt tillväxt, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow.

Den 14 december tillkännagavs att Axfood som en del i ett strategiskt partnerskap hade ingått avtal om att avyttra verksamheten i Mat.se till Mathem mot betalning i nyemitterade aktier i Mathem som uppgår till en ägarandel om 16,5 procent. Axfoods dotterbolag Dagab tecknade samtidigt ett sjuårigt leverans- och samarbetsavtal med Mathem avseende inköp, sortiment och logistik. Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis uppgår till 688 miljoner kronor. Transaktionen har idag slutförts genom att Mat.se avyttrats till Mathem och Axfood blivit ägare till de avtalade aktierna i Mathem. Genom affären blir Axfood den näst största ägaren i Mathem.