Under förgående vecka blev Sam Altman plötsligt sparkad av styrelsen, som hävdade bristande förtroende för OpenAIs vd, men utan att ge någon djupare förklaring. I dag, efter några händelserika dagar som skakat om hela teknikvärlden, har det bekräftats att Sam Altman återtar rollen som vd för OpenAI.

Detta sker med en delvis förnyad styrelse och med stöd från Microsoft som tidigt gick in i som ägare i OpenAI. Microsoft som äger 49 procent av OpenAI och erbjöd snabbt Sam Altman och Greg Brockman en anställning hos techjätten för att leda ett avancerat AI-forsknings team.

“Vi har nått en principöverenskommelse för Sam Altman att återvända till OpenAI som VD med en ny initial styrelse för Bret Taylor (ordförande), Larry Summers och Adam D’Angelo. Vi samarbetar för att ta reda på detaljerna. Tack så mycket för ditt tålamod genom detta”, skriver OpenAI på X.

Sam Altman skriver också på X: 

“Jag älskar OpenAI, och allt jag har gjort under de senaste dagarna har varit i tjänst för att hålla ihop detta team och dess uppdrag. När jag bestämde mig för att gå med i Microsoft på söndagskvällen var det klart att det var den bästa vägen för mig och laget. Med den nya styrelsen och satyas stöd ser jag fram emot att återvända till OpenAI och bygga vidare på vårt starka partnerskap med Microsoft.”‘

Tidigare under veckan hotade anställda hos OpenAI med massavhopp till följd av Sam Altmans hastiga avgång. De ställde bland annat kravet att Sam Altman återinsätts som vd för Open AI, vilket nu i efterhand verkar ha en drivande roll i denna återinsättningsprocess.

Enligt uppgifter till The Verge är den nya styrelsens uppdrag att söka och nominera en ny styrelse bestående av upp till nio medlemmar, där både Microsoft och Sam Altman strävar efter att säkra platser.