En omfattande ekobrottshärva

En företagsförmedlare har systematiskt köpt in och sålt vidare bolag med god historik, kreditvärdighet och F-skatt till kriminella för användning i brottsupplägg. Denna verksamhet har nu lett till att tre personer döms till fängelse för grova ekobrott.

Domen

Stockholms tingsrätt har dömt företagets vd, en man i 35-årsåldern, till fängelse i ett år och sju månader. Två anställda döms till fängelse i ett år och två respektive tre månader för flera fall av grov näringspenningtvätt. En fjärde anställd får en villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till näringspenningtvätt medan en femte person frikänns helt.

Otillräcklig bevisning

Åklagaren hade åtalat för näringspenningtvätt vid omkring 1 100 bolagsförsäljningar till ett värde av drygt 50 miljoner kronor. Dock konstaterade tingsrätten att det endast gick att styrka brott vid elva av dessa försäljningar. Rådman Ulf Walther kommenterade att bevisningen inte tillräckligt visade på ett penningtvättssyfte med bolagsköpen och att felen i bokföringen inte kunde fastställas som avsiktliga. Samtliga åtalade har förnekat brott.

Bolagens användning i brott

Tingsrätten har fastställt att vissa av de sålda bolagen hamnade i händerna på kriminella, som använde dem för att begå olika typer av bedrägerier, ibland till mycket stora värden. Efter att bolagen använts som brottsverktyg har de enligt åklagarsidan försatts i konkurs med stora skulder.

Åklagarens reaktion

Åklagare Nathalie Müntzing hade yrkat på sex års fängelse för företagets vd och tre års fängelse för två anställda. Hon uttryckte sin besvikelse över att domstolen inte följde åklagarsidans linje i helhet och meddelade att de nu har tre veckor på sig att analysera domen och besluta om eventuellt överklagande.

– Jag har inte djupdykt i domen, men jag kan konstatera att domstolen inte har gått på vår linje vad gäller helheten. Nu har vi tre veckor på oss att analysera domen och fundera på vad vi ska göra, säger Nathalie Müntzing.

Slutsats

Denna rättsprocess belyser de komplexiteter och svårigheter som rättsväsendet står inför när det gäller att bevisa och döma för ekonomiska brott, särskilt när det handlar om sofistikerade upplägg där bolag används som brottsverktyg. Domen innebär att några av de inblandade får fängelsestraff, men också att det finns utmaningar i att säkra tillräcklig bevisning för alla åtalade fall.