Provflygningar inleds nästa år

Det svenska försvars- och säkerhetsföretaget Saab tar nu ett historiskt kliv in i framtidens flygstridskrafter. Under 2026 planeras de första testflygningarna av ett nytt förarlöst stridsflygplan, enligt en intervju i Svenska Dagbladet. Projektet sker på uppdrag av Försvarsmakten och är ett led i ambitionen att utvärdera hur obemannade system kan integreras i Sveriges totalförsvar.

– I partnerskap eller på egen hand måste vi ha någonting som kan vara på marknaden då. Det kommer definitivt att vara före 2030 som vi har en produkt framme, säger Saabs vd Micael Johansson till SvD Näringsliv.

“Loyal wingman” – framtidens stridspartner i luften

Det nya systemet har arbetsnamnet “loyal wingman”, en benämning som anspelar på de obemannade flygplanens roll som taktiskt stöd till bemannade stridsflyg. I praktiken innebär det att drönarliknande farkoster kommer att kunna operera sida vid sida med JAS Gripen och andra stridsflygplan, och bistå med spaning, målföljning och offensiva insatser djupt inne i fientligt territorium.

Systemet innebär ett paradigmskifte i svensk flygstrid, där människans roll allt mer kompletteras – och i vissa fall ersätts – av autonoma eller fjärrstyrda system.

Nästan lika kapabla som bemannade stridsflyg

Micael Johansson menar att skillnaden mellan de nya obemannade flygplanen och traditionella drönare är betydande. De nya enheterna kommer enligt Saab att ha kapaciteter som närmar sig de för bemannade stridsflyg – med lång räckvidd, kraftfull vapenkapacitet och möjlighet till avancerade manövrer.

– De får ju nästan samma förmåga som ett bemannat stridsflyg. Det är ingen tvekan om att de ska kunna hitta mål djupt inne i ett territorium och ha vapenförmåga att slå ut det, säger han.

Tekniska detaljer som överljudsförmåga, uthållighet i luften och beväpning är fortfarande föremål för utveckling, men ambitionen är tydlig: ett effektivt och slagkraftigt system för framtida konfliktscenarier.

Samarbete på internationell nivå

Saab utesluter inte att utvecklingen av “loyal wingman” kommer att ske i samarbete med andra försvarsindustrier. I takt med att många länder satsar på obemannade plattformar för sina flygvapen, finns möjlighet till både tekniskt och industriellt utbyte.

– Det kan ske i partnerskap eller på egen hand, säger Johansson, och indikerar att Saab är öppet för internationella samarbeten i både utvecklings- och leveransfasen.

Leveranser senast innan 2030

Enligt Saab räknar bolaget med att ha ett färdigt system på marknaden inom fyra till fem år. Det innebär att Sverige potentiellt kan bli ett av de första länderna i Europa med operativ kapacitet för avancerade, obemannade stridsflygplan – ett steg som kan förändra maktbalansen i framtidens luftförsvar.

Med utvecklingen av “loyal wingman” positionerar sig Saab återigen som en innovativ aktör inom global försvarsteknologi – och Sverige som ett land i teknologisk framkant.