Stor order från Litauens försvarsdepartement

Saab har fått en betydande order från Litauens försvarsdepartement på det mobila luftvärnssystemet Mobile Short Range Air Defence (MSHORAD). Ordervärdet är cirka 1,3 miljarder SEK och leveranserna är planerade att ske mellan åren 2025 och 2027. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ramavtal med FMV och Litauen

Ordern läggs inom ramen för ett avtal gällande Saabs markbaserade korträckviddiga luftvärnssystem RBS 70 NG. Detta avtal har upprättats mellan Saab, Försvarets Materielverk (FMV) och Litauens upphandlingsmyndighet för försvarsmateriel. Beställningen omfattar mobila eldenheter, mobila radarenheter, ledningssystem, utbildning och en övningsversion av RBS 70 NG.

Stolthet och modern teknik

Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics, uttrycker sin stolthet över att fortsätta bidra till Litauens försvar med MSHORAD-systemet. Han betonar att systemet är framtaget för att möta de nya hoten på slagfältet och att Saab kan erbjuda den mest moderna och effektiva luftvärnslösningen på marknaden tack vare deras förmåga att utveckla radar, eldenheter och ledningssystem.

Vi är stolta att fortsätta att bidra till Litauens försvar med vårt mobila luftvärnssystem MSHORAD, som är framtaget för att möta de nya hoten på slagfältet. Vår förmåga att utveckla såväl radar och eldenheter som ledningssystem gör att vi kan erbjuda den mest moderna och effektiva luftvärnslösningen som finns på marknaden, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Litauens försvarsminister om MSHORAD

Litauens försvarsminister Laurynas Kasčiūnas påpekar att MSHORAD är anpassat för att skydda byggnader, områden och kritisk infrastruktur. Han framhäver systemets mobilitet som en mycket viktig aspekt för det litauiska försvarets behov och att MSHORAD kommer att stärka Litauens försvarsförmåga avsevärt. Kasčiūnas nämner också att Litauen redan använder en tidigare generation av Saabs RBS 70 och Bolide-robotar.

MSHORAD är anpassat för att skydda byggnader, områden och kritisk infrastruktur. Systemets mobilitet är en mycket viktig aspekt för det litauiska försvarets behov och MSHORAD kommer att stärka vår förmåga betydligt. Vi använder idag en tidigare generation av Saabs RBS 70 och Bolide-robotar, säger Litauens försvarsminister Laurynas Kasčiūnas.

Om MSHORAD-systemet

MSHORAD är Saabs mobila luftvärnslösning som används för att snabbt och effektivt identifiera, motverka och neutralisera hot i luften. Systemet består av en mobil radarenhet baserad på Saabs radar Giraffe 1X och en mobil eldenhet baserad på Saabs robotsystem RBS 70 NG. Dessa enheter kopplas samman med Saabs ledningssystem för markbaserat luftvärn, GBAD C2, vilket möjliggör en integrerad och effektiv försvarslösning.