Det försämrade säkerhetsläget har fått Europas politiker att lägga stora pengar på upprustning av försvaret – satsningar som får konsekvenser för hela ekonomin.

Osäkerheten gör hushåll och företag avvaktande, det är negativt för tillväxten, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Stora investeringar i försvaret

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har fått Europas länder att i snabb takt vilja rusta upp sina försvar. I Sverige förs just nu diskussioner om att ytterligare öka anslaget till försvaret, utöver de 2,6 procent av BNP som redan beslutats till 2028.

Denna massiva upprustning innebär stora offentliga investeringar som påverkar hela samhällsekonomin. Frågan är hur hushållen kommer att känna av de ekonomiska effekterna.

Blandade effekter på ekonomin

Ett oroligt säkerhetsläge skapar osäkerhet på marknaden, vilket kan leda till minskad konsumtion och investeringar. Hushåll kan bli mer restriktiva med sina utgifter och välja att spara mer. Samtidigt kan stigande inflation och räntehöjningar öka kostnaderna för bolån och andra lån, vilket påverkar hushållens ekonomi negativt.

Men det finns även en positiv aspekt. – Alla de investeringar som vi nu måste göra för att trygga vår säkerhet kommer också bidra till att hålla uppe tillväxten, säger Robert Bergqvist.

Näringslivet kan dra nytta av de stora offentliga upphandlingarna av försvarsmateriel och infrastruktur. Det skapar nya jobb och kan på sikt gynna hushållen genom högre sysselsättning och ekonomisk stabilitet.

Hushållen behöver inte vara allt för oroliga

Trots osäkerheten menar Bergqvist att hushållen inte behöver vara alltför oroliga. Staten tar det största ekonomiska ansvaret för upprustningen, och den långsiktiga effekten kan bli en starkare inhemsk industri och fler arbetstillfällen.

På kort sikt kan dock vissa hushåll känna av högre skatter eller förändringar i statliga utgifter. Hur dessa ekonomiska förändringar kommer att påverka enskilda hushåll beror på hur regeringar väljer att finansiera de omfattande satsningarna.

Sammanfattningsvis är upprustningen en nödvändig investering för Europas säkerhet, men den får både kortsiktiga och långsiktiga ekonomiska konsekvenser. För hushållen handlar det om att anpassa sig till en ny ekonomisk verklighet, där säkerhet och tillväxt går hand i hand.