Hur mycket kostar det att vabba en dag och hur mycket påverkas pensionen? Att vabba ett sjukt barn är en självklarhet för många föräldrar, men vad kostar det egentligen – både i lön och i framtida pension? Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, har räknat ut den ekonomiska förlusten per vab-dag och hur mycket du behöver spara för att kompensera för den framtida pensionsförlusten.

Vab påverkar både plånboken och pensionen

Enligt Chirehs beräkningar förlorar den som tjänar 36 000 kronor i månaden cirka 520 kronor per vab-dag. För att undvika att detta påverkar pensionen negativt kan det räcka med ett kompensationssparande på 180 kronor per vab-dag.

Trots att antalet vab-dagar minskade med knappt 7 procent under 2023, innebär de fortfarande ekonomiska konsekvenser. Försäkringskassans statistik visar också att kvinnor oftare än män stannar hemma med sjuka barn – en obalans som kan få långsiktiga effekter på både inkomst och pension.

– Många tänker inte på att vab inte bara påverkar den omedelbara inkomsten utan även pensionen. Eftersom den som tjänar minst i familjen ofta vabbar mest, blir det särskilt kostsamt för kvinnor på lång sikt, säger Trifa Chireh.

Hon poängterar att strategisk planering och sparande kan minska den ekonomiska effekten av vab-dagar och säkerställa en bättre pension.

Så mycket förlorar du per dag – och så mycket bör du spara

Beroende på din inkomstnivå ser den ekonomiska påverkan av vab ut enligt följande:

Månadslön Förlorad lön per dag Förlorad pension per dag Total förlust per dag Rekommenderat kompensationssparande
50 000 kr 980 kr 240 kr 1 220 kr 430 kr per vab-dag
36 000 kr 400 kr 120 kr 520 kr 180 kr per vab-dag
25 000 kr 280 kr 90 kr 370 kr 130 kr per vab-dag

 

En avgörande faktor är att ersättningen för vab påverkas först vid en månadslön på 36 780 kronor. Det innebär att de som tjänar över den gränsen drabbas hårdare ekonomiskt när de stannar hemma.

Yrken där vab är vanligast – och ovanligast

Statistiken från Försäkringskassan visar att vissa yrkesgrupper tar ut fler vab-dagar än andra:

Yrken där kvinnor tar ut flest vab-dagar

  • Barnskötare (13,7 dagar/år)

Yrken där män tar ut flest vab-dagar

  • Brevbärare (11,1 dagar/år)

Yrken där kvinnor tar ut minst vab-dagar

  • Chefer inom sjuk- och hälsovård (5,2 dagar/år)

Yrken där män tar ut minst vab-dagar

  • Gymnasielärare (5,3 dagar/år)

Den ojämna fördelningen av vab syns även i statistiken: Under 2023 togs 61,4 procent av vab-dagarna ut av kvinnor, en ökning från 60,9 procent år 2022.

Hur kan vi få ett mer jämställt vab-uttag?

Trifa Chireh anser att den bästa lösningen är att öka kunskapen om pensionssystemet och hur olika val under arbetslivet påverkar pensionen. Att föra en öppen dialog om ekonomisk kompensation inom familjen kan också vara en lösning.

– Arbetsgivare borde kunna konkurrera om anställda genom att ha familjevänliga värderingar, så att både män och kvinnor kan vara hemma med sjuka barn utan att straffas med lägre lön och senare lägre pension, säger hon.

Trifas tre bästa tips för att hantera vab utan att förlora i pension

  1. Dela på vabben – Bestäm på förhand att ni ska vabba varannan gång eller undersök möjligheten att få hjälp av mor- och farföräldrar.
  2. Prata pengar med din partner – Om en av er vabbar mer, överväg ett kompletterande månadssparande och gör det till enskild egendom.
  3. Överför premiepensionen – Om ni inte har råd att spara extra, kan den höginkomsttagande partnern överföra sin premiepension till den som vabbar mest.

Vab och pension – en viktig diskussion

Att vabba är en realitet för de flesta föräldrar, men det är viktigt att förstå de långsiktiga ekonomiska effekterna. Genom att planera och vidta åtgärder kan du minska den negativa påverkan på både din inkomst och pension. Med en mer jämställd fördelning av vab-dagar och bättre stöd från arbetsgivare kan både män och kvinnor få en mer balanserad ekonomisk framtid.