Så mycket kommer reklamfritt Facebook att kosta. Meta, företaget bakom Facebook och Instagram, föreslår att användare inom EU som inte vill ta emot riktade annonser i framtiden ska behöva betala en månadsavgift för att fortsätta använda plattformarna. Detta rapporterar Wall Street Journal efter att ha tagit del av ett förslag som Meta nyligen lämnat in till EU-myndigheter.

14 USD i månaden för appanvändning

För de som vill fortsätta använda appen på mobiltelefoner utan att godkänna riktade annonser, kommer det enligt förslaget att kosta 14 dollar i månaden – motsvarande drygt 140 kronor. Den som använder tjänsterna via webbläsaren får ett något lägre pris: 11 dollar per månad, eller omkring 110 kronor.

Det nya betalalternativet har fått namnet SNA – Subscription No Ads och är en direkt reaktion på EU:s skärpta regler kring datainsamling, integritet och användningen av personuppgifter i reklam. Förslaget lades fram redan i september förra året och kan komma att lanseras inom EU under de kommande månaderna.

Frivillig betalvägg – eller en fråga för myndigheter?

Metas modell bygger på att användare får välja: antingen godkänna personligt anpassad reklam och använda tjänsterna gratis, eller betala för en annonsfri upplevelse. Men det är ännu oklart om detta tillvägagångssätt kommer att godkännas av EU:s tillsynsmyndigheter, inklusive det irländska dataskyddsorganet som ansvarar för Meta inom EU.

Ett alternativ som diskuteras är att Meta även måste erbjuda en gratisversion med icke-personaliserad reklam – ett krav som skulle kunna påverka bolagets intäktsmodell kraftigt.

Meta: “Vi tror på gratistjänster”

En talesperson för Meta säger till Wall Street Journal att bolaget fortfarande tror på affärsmodellen med kostnadsfria tjänster finansierade genom riktad reklam, men att man nu “utforskar alternativ för att säkerställa att vår verksamhet följer de växande regulatoriska kraven”.

Hur modellen kommer att tas emot av användare och myndigheter återstår att se – men Metas förslag signalerar en viktig vändpunkt i relationen mellan digitala jättar, konsumenter och dataskyddslagstiftning i Europa.